BR-024 Stari tabor

S5/BR-024  Stari tabor 603m nmv

Fotogalerija: KLIK

53 QSO on 30m CW
18 QSO on 40m CW

Južno od vasi Povir se dviga slemenski hrib s tremi vrhovi. Na vseh treh vrhovih, na Taboru, Štirnci in Ravnem vrhu je v prazgodovini – v železni dobi, ležala naselbina-gradišče, zavarovana z mogočnim kamnitim zidom.

Dostop:
Ena od poti se začne pri gasilskem domu v Lokvi. 50m stran od gasilskega doma stopimo na makedamski kolovoz. Markacij tu še ni. Po sto metrih se kolovoz usmeri v levo in po petih minutah pridemo do markiranega križišča, kjer nas zgleden smerokaz usmeri desno navzgor na široko, dobro markirano stezo.
Hodimo položno čez lep kraški gozd z zeleno podrastjo. Markacije nas počasi popeljejo na skoraj vodoraven teren. Sledi mu nekoliko manj blag vzpon na vršni del, ter nazadnje na vrh z zelo lepim razgledom proti severu. Malo pred vrhom se priključi tudi pot s Povirja. Nižje pa na njo še pot iz Vilenice.
Vrh je zelo slikovit in skalnat. V eni od skal je tudi vzidan žig in vpisna knjiga. Malo pod vrhom stoji na levi strani ograde še vedno dobro ohranjena kamnita pastirska hiška, ki je nekoč nudila pastirjem zavetje pred dežjem in burjo.

QSO time:
Ker sem se na zadnji mikro ekspediciji na Veliko Gradišče pregrel in naslednja dva dneva preležal v postelji z vročino, sem se danes lotil zadeve precej bolj zgodaj. Tako je bila SOTA S5/BR-024 v etru že kmalu po 7 uri po domačem času. Sonce se je ravno pripravljalo, da nam priredi še en poletni pekel. Medtem je bila aktivacija izvedena, odklofana, prevožena z biciklom in v log sem vnesel 71 nedeljskih zvez. Dogajalo se je v glavnem na WARC frekvenci, saj je bilo na 40m neko tekmovanje in posledično gužva, ter pokritost QRP signalov maksimalna. Razgledi pa kljub “le” 600 metrom fenomenalni in precej lepši kot na Velikem Gradišču (jih sploh ni bilo) ali recimo na Kokoši.
Mislim, da se bom še vrnil na to SOTO.