BR-025 Mali Ovčnjak

15.junij 2008
33 QSO on 40m band/CW
1 QSO on 2m band/FM

video from S5/BR-025 activation

Dostop: iz prevala Železna vrata ( na cesti Dornberk-Temnica) se po asfaltni cesti spustimo par sto metrov in na prvem odcepu zavijemo ostro levo. Nadaljujemo po širokem kolovozu, ki je nastal, ko je gozdno podjetje odpravljalo posledice požara. Po dobrih dveh kilometrih izberemo eno od številnih poti, ki peljejo naravnost na vrh. Te so nastale pred kratkim med sečnjo borovcev na pogorišču. Druga možnost dostopa je tudi ta, da nekje na pol poti zavijemo levo navzgor proti vrhu Sv.Katarina in nato nadaljujemo po grebenu do Malega Ovčnjaka. Ob poti stoji smerna tabla. Lahko pridemo tudi iz smeri Komna, Branika, Škrbine. Poti je res veliko.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=I3v8md_W4YQ
Foto: http://picasaweb.google.si/s53x.sota/SOTAS5BR025

Dostop na sam vrh je zaradi kamnitega terena precej težaven. Predvsem zadnji del vzpona, kjer se novonastala pot vzpenja direkt proti najvišji točki. Okolica deluje zelo žalostno, kajti pred dvemi leti je na tem mestu 14 dni divjal precej hud požar. Dreves praktično ni več, le na obrobju opaziš kakšen samoten bor, ostalo se že zarašča z akacijo. In to cela veriga Ovčjaka, od Šumke na vzhodu pa vse do Trstelja na zahodu.
Slika
Vrh SOTE S5/BR-025 je bil nekoč prazgodovinsko gradišče, ali vsaj del njega-stražni stolp. Se pravi, da je vse kamenje na vrh prinešeno, nekje pred 2 do 4 tisoč leti. Malo zahodno na sosednji vzpetini Sv.Katarina so še lepo vidni ostanki obzidja tamkajšnjega gradišča . Razgledi so za tako majhno višino fenomenalni. Tudi zahvaljujoč čistemu ozračju po predhodnem dežju. Cel sever zapolnjuje hribovje Čavna, v ozadju je bela kulisa Julijcev, verigo Trnovskega gozda lepo zaključi Nanos vzhodneje. Na zahodu stoji malo višji Trstelj, pogled proti jugu pa se umirja na Tržiškem in Tržaškem zalivu, ki se zaključi na jugu s slovensko Istro in zapolni s Slavnikom in Čičarijo. Če ne bi bilo celih rojev muh, ne bi niti klofal, ampak le opazoval in se pasel na razgledih.

Slika
Tokrat se nasprotno od prve SOTE ta dan odločim, da začnem z delom na 40m obsegu. Predvsem zaradi negativne izkušnje z akumulatorjem, ki je predčasno ošvohel. Edina težava na vrhu je gibanje samo, kajti obstaja velika nevarnost, da na skalah prislužiš zvin noge ali še kaj hujšega.
Po začetnih, umirjenih zvezah se v deseti minuti oddajanja usuje pravi pile-up. Mislim, da je bil posledica objave na SOTA
dxclustru(SOTAwatch). Med odganjanjem muh si vzamem tudi nekaj časa za ročko el. tasterja, naval se počasi umirja, elektronc vsake toliko spusti rafal pikic, medtem, ko se hočem iznebit nepovabljenih letalcev. Hm, razmišljam, da sem verjetno jaz tisti, ki je tukaj nepovabljen.
V strahu, da bom ostal brez prinešene energije zaključim z delom in zamenjam anteni. S klicanjem na 30m sem verjetno zaradi neugodnega časa v dnevu precej neuspešen, priključim še del polmeterskega olupljenega koaxa in pokličem na 2m FM. Naredim le eno zvezo, medtem pa Magda po telefonu že sprašuje kdaj pridem na kosilo, HI. Še na misel mi ne pade.
Ekspedicija se nadaljuje z ogledom sosednjega kuclja, ki je hkrati ista SOTA, saj ima enako višino kot ta kjer sem sedaj, le 200m bolj proti zahodu je postavljen. Sota dvojček.

Antene so pospravljene, rucak primerno obtežen in še zadnji užitek tega dne se lahko začne. MTB spust z vrha SOTE S5/BR-025 proti dolini, proti domu.
Super MTB spust, kamnito, adrenalinsko, stresajoče. Hočem ŠE!!
Slika

====================
vas Škrbina

veliki požar na Malem Ovčnjaku, 2006

Pod hribom Mali Ovčnjak leži kraška vasica Škrbina. Vas se prvič omenja leta 1200 v seznamu goriških grofov kot Serbin. Številna obeležja na spomin NOB opozarjajo na dogajanje med vojno. Nekdanji zaselek Mihajli so nemci popolnoma požgali, sedaj stoji tu lovska koča. Župnijska cerkev sv. Antona Opata iz leta iz leta 1501 ima zanimivo kvadratno ladjo in zvonik oglejskega tipa. Pritegnejo nas tudi cerkvena znamenja; v središču vasi je pil posvečen sv. Antonu Padovanskemu iz leta 1888, na št. 29 pa je zanimiv relief Križanja. V dolnjem koncu vasi si je v svojem slogu uredil domačijo znan likovnik Lojze Spacal, ki je tu tudi pokopan.