BR-019 Sv.Servul

S5/BR-019 Sv.Servul 817 m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

25 QSO on 30m CW
45 QSO on 40m CW

Cerkev Sv.Socerba je bila obnovljena leta 1786 kar priča napis na portalu vhoda, zgrajena pa veliko prej.
Socerb (latinsko Servulus) se je rodil v Trstu staršema Evlogiju in Klemenciji, ki sta bila plemiškega rodu. Nekaj časa je živel kot puščavnik v jami na kraju, ki se danes po njem imenuje Socerb (na kraškem robu, blizu Črnega Kala). Po tem, ko je v jami preživel eno leto in devet mesecev je dobil posebno moč in naredil več čudežev, zlasti ozdravljenj bolnikov.
Okolica vasi in cerkve je bila tokrat posebno skrbno urejena. Vzrak je vsakoletna komemoracija ob spomeniku. Novinarka Tina Čič je v PN objavila naslednji članek:
“”Celotna prireditev je bila poklon spominu na partizanske mladince, ki so se v noči na 21. julij 1944 umaknili iz Rodika v strahu pred nemškim napadom in prespali v bližini Artviž. Zjutraj so se nameravali vrniti domov, vendar so jih na poti zajeli okupatorji. 24-letno Olgo Ivančič so ustrelili nad Rodikom, 17-letno Silvo Babič, 16-letno Albino Race, 18-letno Sabino Race in 16-letnega Slavka Sergeja pa odpeljali na Artviže. Tam so jim prestrelili spodnji del teles ter jih razmesarili z noži in bajoneti. Kmalu za tem so na istem kraju ubili 17-letnega Jožka Bradača s Kovčic in Jožeta Mezgeca z Artviž. V tej vasi so požgali deset gospodarskih poslopij in eno hišo, 22-letnega Alojza Slugo pa prisilili, da jim je naropano blago z vprego odpeljal na Kozino. Po opravljenem prevozu so ga ustrelili.””

 

QSO time:
Kamnita cerkvica, stara lipa, razgledi 360 stopinj, prijetno toplo, srne na paši v bližini … lahko kdo sploh pomisli na klofarijo?
Razgledov ne bom niti omenjal, ker na trenutke nisem vedel ali naj skrbim za klicoče ali naj buljim preko Vremske doline v Vremščico, Nanos, Julijce. Tržaškega zaliva nisem videl saj je bil na drugi strani cerkvenega zvonika.


kaj si čmo !?

Če ne bi doma obljubil, da se vrnem do kosila, bi verjetno še zdaj sedel tam gor in užival, užival, užival …..

 

SOTA vročica se nadaljuje…

SOTA Kamen / SOTA Stone S5/BR-019