BR-020 Ajdovščina

S5/BR-020  Ajdovščina, 804m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

27 QSO on 40m CW
antena dvigni se

Oznaka ajd sodi med arheološke toponime in praviloma nakazuje predslovanske ostaline. “Prave” arheološke ostaline so med njimi visoko zastopane.

Izročilo o nekdanji vasi ajdov-velikanov na Ajdovščini je poznano v večini vasi zahodnih Brkinov z okolico.
“Enkrat v davnih časih so v Jajdešni živeli velikani. V Rodiku, pod hribom so živeli navadni ljudje. Velikani z Ajdovščine so se držali bolj zase in so pustili ljudi pri miru.”

“Na Ajdovskem gradcu so živeli ajdi. To so bili velikani. En velikan je kosil na Vremščici, drugi pa v Brkinih. Imela sta samo enega osla, tako, da sta si ga podajala kar preko Vremske doline. Ajdi so bili tako veliki, da so si podajali roke od sloparskega hriba do tubeljskih hribov.”


vrh Ajdovščine je arheološko najdišče

QSO time:

Hura, tokrat brez komarjev. Nadomeščala jih je kopriva. Po mojem sem z revmo opravil za naslednjih nekaj let. Kajne, da je res kar pravijo ljudje, da je kopriva zdravilna proti revmatizmu!?

Za večino evropejcev je bila rana ura in ni obetala nekega ekstremnega števila zvez. Pismo ja, ustanem ob 5 uri, bicikliram že pred šesto, postavim antene pred sedmo trideset in potem vse še mirno spava. Na 30m niti ene zveze. Po mojem je krivo listje, saj je bila antena dobesedno zakrita z njim.

Pa tudi zeblo me je cel čas. 13 C in le tanki kolesarski rokavčki in nogavčki niso bili dovolj za posedanje v vlažnem gozdu. Sem se raje odpravil na raziskovanje gradišča in naprej proti naslednji SOTI.


lep pozdrav iz kopriv