JA-045 Kotel

S5/JA-045 Kotel 1175 m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

33 QSO on 40m CW
11 QSO on 40m SSB

Kotel je strma, razgledna in zelo samotna gora nad Baško grapo. Najlažji in hkrati markiran dostop nanjo je iz Grahovega ob Bači.

Dostop:
Mene je gostilničar “Pri Brišarju”usmeril kar po svojem sadovnjaku, saj je to orientacijsko najlažji način, da prideš na stezo, ki vodi proti vrhu.
Sicer pa se”uradna pot” začne malo naprej od gostilne na Grahovem v smeri Most na Soči, kjer se pri avtobusnem postajališču odcepimo desno v vas. Ko po 100m pridemo do korita z vodo zavijemo desno, kmalu smo pri naslednjem koritu, spet desno in nadaljujemo proti zadnji hiši , ki jo vidimo desno. Potka poteka skoraj po dvorišču te hiše in kmalu zavije v gozd. Po par sto metrih opazimo na drevesu prvo markacijo. Te so sicer bolj redko posejane, vendar bolj, ko se bližamo vrhu več jih je. Le v bližini porušenega senika se pot za nekaj časa izgubi. Uporabimo domišljijo, intuicijo in nadaljujemo navkreber. Markacija se spet pokaže, pripelje nas na Mali vrh, ter nas vodi po slemenu na Kotel. Ta je poraščen z visoko travo, vendar zaradi stez divjadi lepo prehoden. Smo na vrhu! Razgledi so “oh in sploh” !

QSO time:
Neverjetno! Tako rad imam ssb, da sem rabil 20 SOTA mikro ekspedicij, da sem spet vzel s sabo mikrofon. In ga priključil na postajo. Zanimivo je bilo slišati nekatere, ki jih poznaš le preko telegrafije. Če ne drugega, sem imel vsaj dober trening italijanščine, hrvaščine in angleščine. Ko spregovoriš po njihovo bi italijani kar klepetali in opisovali že tisočkrat opisano. Sori, ma me sploh ne zanima s kakšno postajo dela. Itak informacijo pozabiš že med naslednjo zvezo.
Se pravi, da sem na vrhu v veliki vročini in v roju muh na hitro postavil anteno, odklofal naj zagrizenejše SOTA lovce, se po par minutah naveličal klicat CQ , prešaltal malo višje na ssb , malo poklepetal s sosedi, spakiral in odšel dalje mučit kolena. Ampak strmina pa je bila ubitačna!
To je grapa! Baška grapa.

Ste vedeli:
… da je bil v Baški grapi leta 1948 posnet prvi slovenski povojni film “Na svoji zemlji” ?

SOTA Kamen / SOTA Stone S5/JA-045