TK-012 Kuk

S5/TK-012 Kuk, 1243 m nad morjem ( Kolovrat)

Fotogalerija: KLIK

  9 QSO on 30m CW
57 QSO on 40m CW

Kuk je najvišji vrh Kolovrata, ki se vije ob desnem bregu reke Soče. Znan je predvsem po dogodkih med 12. soško ofenzivo leta 1917, ko je na tem mestu prišlo do preboja Soške fronte in s tem začetka konca morije.
Tako imenovani »čudež pri Kobaridu« je bil predvsem posledica nerazumljivega ravnanja italijanskega poveljstva, ki ni opazila velike kolone vojakov pred cevmi njihovih topov. Preboj po dolini bi bil zaman, če bi Italijani še vedno obvladali vzpetine na desnem bregu Soče med Kolovratom in Matajurjem. Nemci so s hitro in premišljeno akcijo napredovali po pobočju proti Hlevniku in proti koti Na gradu. Kljub megli so okoli 17.30 osvojili močno utrjeno postojanko Na gradu. Na tem mestu si lahko ogledamo tudi muzej na prostem, ki ga je uredila Fundacija Poti miru v Posočju.

Vrh Kuka “krasi” velika radijska antena, enako je tudi na sosednji vzpetini, malo pred njo pa je ličen nadstrešek, ki seznanja jadralne padalce o položaju, pravilih in drugim pomembnim, saj je na tej točki njihovo vzletišče.

QSO time:
Spet sem bil deležen lepih pile-up’ov, predvsem pa dvakratnega sesutja antene. Veter je bil namreč tako zelo močan, da je (kot kaže) razrahljal teleskopske spoje ribiške palice in ta se je zato kot domine sesedla sama vase. In to obakrat med zvezo!
To je  prva mikro ekspedicija v kateri sem naredil 4 S2S zveze in prvi QSO z YL.

Matajur se je sončil v soncu in je bil kot na dlani, enako Krn na severu, pogled na dolino Idrije pa je dogodek zase.
Edino muhe so na tej višini izredno nadležne!

Ste vedeli:
… da je reka Idrija naša mejna reka, ki meji z Italijo?