TK-031 Škabrijel


S5/TK-031 Škabrijel 646m asl
Fotogalerija: KLIK

Škabrijel, hrib ki je bil poimenovan po nadangelu svetem Gabrijelu, zavetniku prinašalcev vesti, so vojaki različnih narodnosti imenovali tudi Satanov hrib in Hrib smrti. Na tem slovenskem braniku so našli svoje poslednje prebivališče številni vojaki s poreklom od Baltskega morja do Sicilije.
Več:>>>> zgodovina

Dostop:
Na Škabrijel vodi precej poti. Vzpon lahko začnemo bilo kje v Novi Gorici, lahko na Vratcih ( odcep s ceste Kromberk-Ravnica) ali morda v Ravnici. Večina stez je markirana, na vrhu je 12m visoka kovinska razgledna ploščad, ter škatlica z vpisno knjigo. Ne smemo pozabiti niti spomenika vsem padlim v 1.sv.vojni med boji za to strateško pomembno višinsko koto.
QSO time:
Vremenoslovci so za današnji dan na zahodu obetali močne nalive in svarili pred visokim vodostajem potokov in rek. In tako sem dobil povod, da se pred to nevarnostjo umaknem na višje ležeč predel. Izbral sem si Škabrijel. Po prihodu na Ravnico sem po nasvetu starejšega domačina zavil takoj na ograjen pašnik in na stezo, ki se je izrisovala na začetku gozda. Vzpon je bil naporen, saj so steze precej namočene in blatne, ter zaradi tega zelo drseče. Občasno sem šel korak naprej, dva koraka nazaj in tako nekaj časa ponavljal vajo. Po slabi uri hoje sem že iskal primerno lokacijo za postavitev antene. Nisem hotel preblizu kovinske konstrukcije razgledišča, saj nisem vedel kako bo to železje vplivalo na anteno.

In začelo se je le z 3 minutno zamudo od napovedane aktivacije na reflektorju. Dober timing.
V 20 minutah sem osrečil 25 evropskih CW izbrancev, ki so logirali novo S5 SOTO za 2 točki.
Kmalu so se na vrhu začeli zbirati lokalni pohodniki (tudi Ivo Balila, ki pravi, da pride vsak dan in taki podobni…) tako, da sem počasi spakiral zadeve. Ko so videli 10 metrsko ribiško palico je bilo precej smeha, saj so menili, da bi imel več možnosti za ulovit kakšno ribo na Sabotinu, ki, da je bližje Soči.