TK-034 Bučenica

S5/TK-034  Bučenica 498m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

10 QSO on 30m CW
42 QSO on 40m CW

Bučenica in sosednje Mengore(453m) sta med I.svetovno vojno imeli pomembno vlogo pri obrambi avstro-ogrskega tolminskaga mostišča. Vojaki XV.korpusa so z izgradnjo utrdb in za ceno številnih življenj v hudih bojih preprečili italijanski armadi vdor v notranjost monarhije. V odločilni 12. soški bitki se je preboj skupne avstr-ogrsko-nemške vojske usklajeno odvijal na tolminskem in bovškem območju. Skupne enote so se preko Mrzlega vrha in Krnskega pogorja prebile v dolino in to je bil začetek uspešne ofenzive, ki je avstro-ogrske in nemške vojake pripeljal vse do reke Piave.

QSO time:
Verjamem, da brez GPS sprejemnika ne bi nikoli našel tega 498m visokega vrha.
Je dokaj neizrazit, dostop pa precej zaraščen. No, ko si enkrat na vrhu je v krogu 20m drevje posekano, vendar grmovje zelo bujno raste in potrebno si je utreti pot za postavitev sidrišča in antene. Me pa veseli, da je prav sredi jase star, že precej trhel štor, ki odlično opravi nalogo mizice. Mravljam v njem se opravičujem, da sem jih zmotil pri njihovem vsakdanjem opravilu.
Vrh antene je bil že v spodnjih bukovih vejah, postaja na štoru, enako taster, brvinci so jo raziskovali, komarji so me pikali in se veselili nenadejane malice, s53x pa je preklinjal in občasno spuščal nekontrolirane rafale pikic ali pa črt. Odvisno na kateri strani je zasrbel komarjev zadetek.