BR-023 Trstelj

15.junij 2008
30 QSO on 30m band CW
20 QSO on 40m band CW

video from S5/BR-023  activation

video from S5/BR-023  activation

**
Ura je 2 ponoči. Zbudim se pred prižgano televizijo. Vem kaj me čaka zjutraj, zato se odločim in gas v posteljo. Pa živčki ne dajo miru. Neprestano mislim na svojo prvo SOTA aktivacijo. In tako po dveh urah gledanja v strop ustanem, spakiram in že sem na poti. Strmina je poznana, bicikl kar sam grize v klanec, le teža rucaka mi skoraj ne dovoli s kolesa. Ob 7 uri sem že na Trstelju-SOTA S5/BR-023.  Zelo mi  je všeč, da sem tako zgoden saj je pred menoj še uglaševanje anten, ki jih nisem uspel pravočasno poštimat. Dvigovanje inv.V antene in njeno uglaševanje je kot obliž na boleč hrbet, ki ga je skoraj uničil 17 kg nahrbtnik. Zdaj vem kaj bo naslednja HAM akcija. Reduciranje teže v rucaku. Moram jo spravit pod 13kg.
In začelo se je! Vklop na 10MHz. Ker je EU še spala se sam spotiram na SOTAwatch in kmalu se prikradejo prve zveze. Zadovoljen z izkupičkom se odločim, da zamenjam anteni in band in grem v ponovno uglaševanje antene; tokrat žice za 7 MHz. Odjemalcev je tukaj manj, vendar je tudi AKU po dobih 40 minutah spustil dušo in ne mi ostane drugega, kot da jo mahnem naprej na naslednjo SOTO. Kolo se že veseli spusta. Ugodim mu in zaženeva se po mulatjeri proti vasi Lipa.

Dostop: najbolj priljubljen pohodniški dostop je iz vasi Lipa. Sredi vasi, pris stari lipi in ob pokopališču se začnejo markacije. Te nas po lepi in uhojeni stezi pripeljejo do planinske koče na Trstelju, do samega vrha pa nas loči še par minut hoje. Dostop je mogoč tudi s prevala Železna vrata, iz Renč, iz Dornberka in še kakšen bi se našel.

Fotografije so tudi le en klik daleč: KLIK


Trstelj je najvišji vrh, v grebenu Črnih hribov. S prostranega vrha, na katerem stojijo televizijski oddajniki in tekmovalna postojanka radiokluba S59DKS iz Nove Gorice je razgled razpolovljen. S severne strani vrha lepo vidimo Goriško s Sabotinom, Sveto Goro in Škabrijelom. Za omenjenimi vrhovi ob lepi vidljivosti vidimo velik del Julijcev, bolj desno pa Trnovsko planoto z Golaki, Čavnom in Nanosom na vzhodu, pod katerimi leži Vipavska dolina. Na južni strani pa se razprostira Tržaški zaliv, del slovenske in italijanske obale in ob lepi vidljivosti tudi hrvaške.


ENG:
Trstelj is the highest summit in ridge of Black hills. From the top, on which stand television transmitters and outpost by radioclub S59DKS from Nova Gorica, we behold from northern side Goriška with Sabotin, Sveta Gora and Škabrijel. We see large share of Julian Alps behind mentioned summits. More to the right we see Trnovska plaetau with Golaki, Čaven and Nanos on the east under which lies Vipava valley. Tržaški zaliv is being spread out on southern side where we also see part of Slovene and Italian seaside and by good visibility also Croatian seaside.

UL=JN65UU
višina/hight = 643m
S5 SOTA točkovanje= 2 points

Video:
Foto : http://picasaweb.google.si/s53x.sota/SOTAS5BR023