BR-031 Kruljčev vrh

S5/BR-031 Kruljčev vrh 1367 m nad morjem

Fotogalerija: klik
72QSO on 30/40m CW

Kruljčev vrh ali tudi Bezgovec, je 1367 m visoka gora na Sviščakih. V njegovi bližini sta višja edino Travica in Snežnik.

Pogled na Kruljčev vrh z makadamke proti Sviščakom.

Po dolgem času sem za orientacijo po dokaj neznanem terenu ponovno uporabljal le karte. Na ta način spet dobiš občutek za razdalje v razmerju med vrisanim na zemljevidu in dejanskim stanjem v naravi. Zato se niti ne čudim, da sem nekajkrat zavil po napačni vlaki in se vračal nazaj. Od Sviščakov naprej le sledimo markacijam, ki peljejo na zahod in malo pod vrhom zavijemo stran od njih. Tako pridemo do pod sam hrib. Pri kipcu Matere božje na desni nadaljujemo še 100m, nakar sledi lep vzpon po gozdni poti. Po 50 m gremo na ostrem in strmem ovinku desno, čez 100m pa izberemo spet desno pot, ki nas enako kot leva pripelje tik pod vrh, s to razliko, da je položnejše speljana. Od njenega konca do vrha jo pičimo kar po občutku saj tam poti ali steze ni. Če opazimo v bližini večjo lužo v kateri imajo divje svinje svoj peskovnik smo izbrali pravi azimut. Od tu vidimo na levi skalnati vrh, ki pa v resnici ni tisti, ki je naš cilj. Naš vrh je bolj desno in ko pridemo nanj se nam odprejo enkratni razgledi po celih Sviščakih in po Snežniških gozdovih. Desno od vrha opazimo veliko jamo. Globine zaradi vlažne podlage nisem šel preverjat. Vsekakor je v zimskem času, ko teren prekrije sneg, zadeva lahko zelo, zelo nevarna.

Sestopimo lahko po isti ali vzporedni poti, vse do makadamske ceste. Tu se vrnemo tistih 100m nazaj in nadaljujemo po desni, navzdol. Na ta način naredimo krožno turo, ki jo zaključimo s prihodom na  cesto nekje na pol poti med Okroglino in kočo na Sviščakih.

Fotogalerija.

Leave a Reply