CQ WW DX Contest 80m SOSB HP (A)

Ceku vordvajd deiks kontest, 80 meters, singl operator singl band, haj pauer (asisted) …ufffaaa..

dscf0123
Zadnje ure tekmovanja so bile polne sprostitev

Precontest
Pravila pravijo, da contest traja 48 ur. Menim, da sem krepko prekršil ta pravila. Meni se je dejansko začel že par mesecev prej, takrat, ko sem se odločil zanj in za setup v tekmovanju.
Zadnji četrtek pred ctestom je bilo vse skoraj nared. 4SQ je bil pripravljen, enako beverage anteni. Na žalost pa je bila ta pripravljenost še v škatlah ali na poti na lokacijo. Eno so želje in načrti, drugo realnost in dejansko stanje. Zase še vedno mislim, da sem vsemogoč, da vsako stvar, ki si jo zadam naredim sam,  vendar opažam, da  ni več tako. Na realna tla sem bil postavljen že med poskusom dviga prve vertikalke. Ni in ni šlo. Še najbolj vesel sem bil, ko se mi je med prvim nasilnim dvigom, 18 m vertikalka spodaj prelomila. Namesto žalosti, se mi je zarisal nasmeh. Če se sam nisem mogel odločiti kaj storiti, je pravo potezo očitno povlekel nekdo drug. Moj angel varuh.  Med neuspešnimi poskusi dviga vertikalke sem že razmišljal, da je najbolje, če vse skupaj pospravim in se odpravim domov ter tako izpustim, kot že toliko drugih,  tudi letošnje WW  tekmovanje.

dscf0104
18 m visoka vertikalka je stala tik ob krmišču divjih prascev

dscf0101
Ja, tudi taka improvizacija deluje.

Čas in energijo sem zato nato vložil v samo eno vertikalko, ki je zato bila deležna še dodatnih štirih dvignjenih radialov. Ali je to dejansko kaj pomagalo ne bom nikoli vedel. Verjamem pa, da je končnih osem elevated radialov precej pripomoglo k temu, da je v ctestu med prebijanjem pile-upov ob klicanju multiplajerjev, pomagalo. Klic ali dva in že je bil DX logiran. Na ta način sem bil odsoten s svoje CQ frekvence le za nekaj sekund in  sem jo lahko obdržal. Prav neverjetno je, kako hitro se najdejo postaje, ki izkoristijo deset sekundno tišino in  začnejo brez vprašanja klicati na “tvoji” frekvenci. To neprijazno prakso sem zaznal in izkusil tudi lansko leto na 160m, v WW tekmovanjih.
Kljub stalnemu oblaku, dežju in gostim drevesnim vejam, je antena na koncu očitno dihala. Na sprejemu so cel čas enako dihale tudi beverage antene.  100% časa. Ko sem po postavitvi,dan pred contestom, videl razliko sprejema napram vertikalki, ni bilo več dvoma. Zato sem bil cel WW na sprejemu le na beveragih. 100% časa. Prvi beverage je bil v JA smeri, drugi proti USA.

dscf0086
Začetek beverage antene.

dscf0091
In zaključek te iste antene, 300m nižje pod hribom.

Minusi
Skozi tekmovanje je tehnika delovala brez težav in lahko sem le užival ob nabiranju zvez,  brez, da bi mislil na to ali se bo zunaj kaj polomilo ali pa tu znotraj kaj pregorelo in se razletelo. Le moje nepoznavanje delovanja ojačevalnika je krivo, da sem bil v prisilnem polurnem QRT in to ravno v času, ko se je najlepše odprlo proti USA. SWR na anteni je po krajšem izpadu linearja bil namreč zelo visok, skoraj neskončen.  Zdaj …  ali se je antena sesedla sama vase, ali se je v radiale zapletla kakšna rogata žival, ali so prasci med ritjem po zemlji prejedli kabel, ali … ali … ni bilo druge izbire, kot, da preverim stanje antene, ki je bila 50 metrov globoko v gozdu. Ampak …  zunaj je še tema, svetilka ne predere goste megle, srečanje z morebitnimi divjimi prasci, ki imajo krmišče le par metrov stran od vertikalke mi tudi ni bilo kaj preveč všeč. Da skrajšam zgodbo, vse je bilo v redu, le mojea tipanje v zatemnjeni svetlobi prostora za tipkami reseta je bilo krivo, da sem preklopil izhod ojačevalca na prazen antenski izhod.

dscf0112
Če koga zanima zakaj je monitor prelepljen s črnim izolir trakom naj se spomni, kaj se tam ponavadi nahaja in kako je “zateženo” stalno gledat tiste napise, ki, vsaj meni, jemljejo koncentracijo, HI

Čez cel contest je bila v zraku dilema ali je bolje nabijati na svoji frekvenci in tako večati število zvez ali vztrajati prav na vsakem multiplajerju, pa čeprav tam premnogi EU operaterji sploh ne gredo več na sprejem in cel čas le rafalno ponavljajo svoj pozivni znak. Četudi mu DX večkrat pride nazaj, a ga zaradi svoje oddaje enostavno ne more slišati.  Druga stvar, ki je tudi ne morem razumeti se nanaša na naše, S5  hame. Dobro vemo, da če si v tekmovalnem logu, recimo v najbolj razširjenem n1mm  programu, večkrat ali stalno prisoten v bandmapu, da imaš veliko možnosti, da te postaje najdejo in ti s tem tudi tebi večajo rating. E, zdaj pa nastopi težava. Moji vrli sodržavljani, oziroma lastniki S5 znakov,so očitno podvrženi neki, meni sicer nerazumljivi Jugo nostalgiji in z velikim veseljem na DXclustrih (od tod se napaja tudi prej omenjeni bandmap) spotirajo 9A in YU postaje, svojih S5 pa kakor da ni. Prav zanimivo je pogledati kdo in koga se spotira v S5. Prijatelji prijatelje. Tukaj zase vidim eno veliko rezultatsko nišo za izboljšanje tekmovalnega rezultata. V “must to do” za naslednje leto moram dodati prijatelje, ki me bodo pogosto, ma kaj pogosto, stalno me bodo spotirali, pa naj me stane gajbe pive ali pice pri OK Coralu v Stari gori. Na tem mestu se moram zahvaliti redki in edini izjemi, ki me je spotirala ter mi takoj po objavi na clustru zrihtala krajši pile-up. Torej, TNX Jurij S57X.

dscf0100
Eden od elevated radialov

Plusi
Hvala vsem, ki so me poklicali in mi omogočili, da sem se imel vse tri noči tekmovanja izredno lepo. I hev fan, se reče po moderno.

Postcontest
Narejenih 2047 zvez in s tem doseženih okoli 368 tisoč točk ter v treh nočeh preživetih mnogo lepih ur v enem drugem svetu, svetu, ki je  poznanan le HAM’om in pomeni totalen preklop v eno drugo dimenzijo.
Aja, za nepoznavalce, tekmovanje se je odvijalo v telegrafiji, oziroma Morsejevi abecedi.

dscf0113Selfi.

de S53X
29. 11. 2016

Leave a Reply