CQ WW RTTY 2021

S53X – Single op Single Band 80m
Doma na V9.

Tudi tokrat mi je RF sesul nastavitve Wi-Fi parabole na fabric default. Ta služi za dostop do interneta preko HAM omrežja (TNX DKS/WND). To se dogaja le na 80m bandu. Preblizu TX antene? Po končanem ctestu so sledile nočne čarovnije in spet je internet v hiši na V9.

rezultat in spodaj malo statistike

V9 Setup:

od L proti D: fazirani vertikalki-preklop E/W, izbira vert. ali delta loop, izbira RX anten

Comment:

CQ Worldwide DX Contest, RTTY – 2021

Call: S53X
Operator(s): S53X
Station: S53X

Class: SOSB80 HP
QTH: V9
Operating Time (hrs): 15:42

Summary:
 Band  QSOs  State/Prov  DX  Zones
———————————–
   80: 725      24      64     15
   40:
   20:  
   15:
   10:
———————————–
Total:  725      24      64    15
Total Score =  157,590

   Ctest se mi je zdel zelo dobra stvar za testirat neke nove pridobitve. Pred dobrim mesecem, v trenutkih brezdelja in prazne glave mi je kapnilo, da bi bilo dobro imeti tudi inband anteno. Nič lažjega. Samo lokacijo, dovolj daleč od TX anten je treba najti. In sem jo. 390m zračne linije od anten se ob progi bohoti visoka platana. Krajši ogled in hitre meritve razdalje pokažejo, da je treba do antene povleči vsaj 400m antenskega kabla in še prav toliko UTP za preklopne releje. Ni problema. H-1000 je bil doma z Madžarske že v par dnevih, enako tudi UTP kabel. Nekaj težav je bilo le z uglaševanjem anten, saj je bilo treba žice zaradi uglaševanja nekajkrat spustiti skozi krošnjo drevesa. Ker sta TX anteni na 80 in 40m vertikalno polarizirani, sta na platano obešena horiz. polarizirana dipola. Ker je na višjih bandih Spiderbeam, ki seva horizontalno, je dobro, da je zaradi večje izolacije inband antena vertikalno postavljena. Tako zdaj visijo z drevesa trije vertikalni dipoli. Pod drevesom je še 1×6 antenski preklopnik in vse skupaj je pokrito z listjem. Na 80m sta glavni TX anteni fazirani vertikalki, kar pomeni vertikalna polarizacija in zato bolj švoh za bližnje zveze. Nekaj je bilo treba narediti še za horizontalno. NVIS za 80m se je dobro obnesla, ampak raje bi probal še kaj drugega. Nazadnje postavim en element delta loopa, ki ima spodnjo stranico le par metrov nad zemljo. Na hitro spackana antena dobi za prilagoditev še četrt lambde 75 ohmski kabel, kar še manjka do postaje pa je RG-213. Ker drugega ni, mi prvi, ki je 75 ohmski, pade v roke odsluženi RG6. Na internetu so podatki, da na 3.5MHz komot zdrži moč nekaj čez 1000W. Malo morgen. Zdrži ja, ma vse do trenutka, ko ga RTTY signal ne toliko segreje, da ga stopi in pride srednja žila v stik z opletom. To se mi je zgodilo prvo in po popravilu tudi drugo jutro, po besnem klikanju na F1 tipko. Do naslednjič bo namesto njega RG11. Vem, ker sem v delavnici našel nekaj odsluženih kosov tega kabla. Ekola, tehnika je na mestu, gremo v kontest. 
Če je bila v SOAB zame revolucija tisti trenutek , ko sem prešel iz single postaje na SO2R, je bilo enako tokrat, ko sem na SOSB prešaltal iz ene postaje na dve, kjer je postala druga postaja Inband. Kakšno olajšanje.  Ctest sem začel s CQ’janjem na prvi postaji, z drugo pa začel česanje banda. Najprej od spodaj navzgor, nato povratek navzdol. In to vse tri noči. Skoraj nenehoma. Motnje s CQ postaje so se pojavile le občasno in sicer s tem, da se je malo dvignil šum. Verjamem, da se pri LP to ne bi niti malo poznalo. Le ko sem prišel na +/- 3 kHz od TX frekvence je bil signal premočan in je bilo treba za trenutek počakati. In kar je najbolj pomembno, toliko dela je bilo s česanjem banda, da SOSB sploh ni bilo več dolgočasno delati. Do sedaj sem med TX periodo cingal nogo, zdaj pa cel čas z drugim ušesom na inband postaji. Lepo. Škoda le, da nisem že prej imel take možnosti in sem bil prikrajšan za te užitke. Na CQ so se na začetku odzvale predvsem EU postaje, USA sem z inband, na kateri je po grobi oceni šlo v zrak enih 200W, pridno pobiral. Kasneje proti jutru so se USA odzivali tudi na moje klicanje. Zjutraj je SWR na loopu skočil v neskončnost. Kot rečeno, stopilo je del kabla.
  Sobota. Veselje večera je bil sigurno ZL3IO, ki je prihrumel na moj CQ. Čez noč je bilo luštno še med USA odpiranji tako na RUN, kot na inband postaji. Zanimivo je, da sem precej EU postaj delal le s sprejemom na inband dipolu, medtem, ko jih na Beverage ali K9AY ni bilo zaznati.  Koti in te reči. Ko se je noč prevesila v nedeljsko jutro spet hladen tuš v obliki visokega SWR na loopu. Spet je bil v stiku. Tokrat ga le za zadnji večer nisem več popravljal. S tem je odpadlo tudi preklapljanje med vertikalko in loopom. Eno delo manj. Veselje večera je bil JT5DX s katerim sva si očitno nekaj časa delila CQ frekvenco in se tako tudi naredila. 
Nedeljski večer in s tem zadnja tretjina contesta. VFO inband postaje me od vrtenja že boli. Le malo se še naredi novega, zato v glavne le CQjam. Med samim ctestom sem bil že od začetka malo razočaran nad številom delanih postaj. Za primerjavo sem imel februarski WPX RTTY, ko je bilo po prvi noči v logu precej več QSO, sploh pa na koncu, ko sem logiral nekaj čez 900, zdaj pa kar 200 manj. Ne vem, ali so bili pogoji slabi ali je bilo manj postaj ali pa je nekaj narobe pri meni. Z zanimanjem čakam kaj so drugi, predvsem tisti, ki so bolje opremljeni, uspeli poklofati.To je to z V9 (Vogrsko 9).

Leave a Reply