SCC RTTY SOSB 40M Contest

edit: 25. 10. 2017

SOSB 40M
Po dolgih letih sem se odločil, da spet delam v SCC RTTY contestu. Odločitev je bila za SOAB kategorijo, s klubskim znakom S58K. K temu cilju so bile usmerjene vse aktivnosti zadnjih 14 dni pred tekmovanjem. Da sem si zadevo še bolj otežil, sem se odločil za SO2R. Na kratko, na koncu sem pristal v SOSB 40 kategoriji.

Preskok v drugo kategorijo je bil izveden že v prvih minutah tekmovanja. Vzrok je v navezi HP-tribander-PC. Scenarij je sledeč: pokličem CQ, vse OK. Vpišem znak korespodenta, OK. N1MM gre na sprejem, OK….eh… NI OK. Didl didl didl di vztraja in ne pusti postaji na sprejem. Ugasnem postajo in je OK. Oziroma ni OK, ker mi je medtem druga postaja že oddala raport, ki mi ga seveda ni izpisalo. In tako nekajkrat. Na vseh treh višjih bandih. Ker sta 40m in 80m anteni malo dlje, poskusim kako dela tam. Tam ni težav. Zdaj se je treba le še odločiti ali delati LP ali Single band. OK, pa nisem kupil ojačevalca za to, da bo samo stal na mizi. Torej HP in single band. Zdaj se je treba spet odločiti kateri nižji band. Hm, na 40m bo največ zvez in največ časa odprt band.  Zmenjeno. Single op, single band, 40 metrov.na Kokoši

SO2R ideja je padla v vodo že v soboto ob treh zjutraj, ko v večeru s petka na soboto nisem uspel prepričati Icoma 706 in PC’ja, da bi sodelovala. Nima smisla razlagat kaj je šlo narobe, ker je preveč tega. Pa drugič.
Petek sem porabil za to, da sem sestavil in postavil 2 el. Moxon za 15m band. Drugi dan zjutraj sem jo lepo pospravil, ker je bila mišljena le za SO2R. Kljub temu, da je bila skoraj na tleh, se je pustila zelo lepo poglasiti. Sicer zelo na ozko, ma tudi RTTY na 21MHz ni ne vem kako širok. 15€, ki sem jih dal za materijal ni bilo vrženo proč, antenca je namreč razstavljena in spravljena. Pa drugič. 21 MHz Moxon antena

Beverage antene, ki jih je nazadnje obiskala strela tudi niso delale. Petek zvečer je bil idealen čas, da ugotovim kaj je narobe. Ker so bili W7IUV predojačevalci  popravljeni, vse špule v bilo kateri mogoči varianti povezani z anteno zamenjane, enako upori na žici, je padel sum še na zadnjega udeleženca v Beverage sistemu, na napajalni koax. Na enem koncu ga kratkostičim in glej, stika »nema bit«. Odkopam 30m dolžine RG-6 in kaj hitro najdem nekaj zoglenelih izhodov, kjer si je strela izborila pot iz koax opleta, ki jo je imel ujeto.  Spet so bili na delu spajkalnik, lopata in kramp. Popravljeno, ampak še vedno nisem zadovoljen s sprejemnimi antenami. Ne delajo kot so pred udarom strele. Čakam hladnejše dneve, da zadevo takrat saniram. Drugič. izhod strele iz RG6 koax kabla

Ostala tehnika je med tekmovanjem delala brez težav. Vmes sem še malo primerjal signale na sprejemu med vertikalko, Beveragem in NVIS na tretji strani. Odgovora katera antena je boljša ne more dati nihče. Vse je odvisno od pogojev in predvsem od kota signalov, ki padejo na antene. Enkrat je ena v prednosti, nato v naslednjem trenutku bi že prisegel na drugo ali tretjo anteno. Ni kaj, preklapljati bo treba. Na oddaji sem se malo poigraval s TX na vertikalki, nato TX na NVIS in še TX na obe hkrati. TNX S51WND, da sem lahko testiral stackerje in tako videl ali in kakšne so razlike. Rezultat je podoben zgornjemu. Nič določenega, enkrat tako, drugič tako.pa tako lepo se je poglasil

V tekmovanju sem poklofal kar se je poklofati dalo. Kdor me je poklical je bil 100% v LOGu, kogar sem klical, pa sem kljub moči moral včasih čakati vrsto, da sem bil zadnji v njej. Kot kaže imam odlično DX anteno, ki pa ima to lastnost, da preskakuje evropske postaje. NVIS pa tudi nese le do 300 km, kot pravijo. Kar je vmes med EU in temi 300 km, je pa »zadnji v vrsti« način dela.
Na CQ mi je prišlo nazaj 7 JA postaj in le enega Japonca sem moral iti poklicat na njegov QRG.  Prve USA postaje so bile slišne ob 22:30 uri. Predvsem kot odziv na moj CQ je v dnevniku 58 USA.  Kar jih je bilo treba iti poklicati je padlo od prve. Tukaj so bili drugi iz EU v vrsti za mano, hi.  Ker sem moral iti zaradi enega ZL na njegovo frekvenco, sem bil za povračilo deležen odziva še enega ZL, ki se priletel na moj CQ. Ena in ena je dva ZL.
Vmes me je tudi enkrat zmanjkalo skoraj za dve uri. V polsnu se mi je zdelo, da nekaj škripa in piska, nekakšen didl didl didl di, ki ga nisem uspel povezati s tekmovanjem. Zato se opravičujem vsem, ki so me takrat klicali, vendar niso bili slišani. Očitno sta me kramp in lopata preveč zdelala.
Zabava se je končala nekje okoli desete ure in pol dopoldan. Do konca tekmovanja je bilo le še trmasto vztrajanje na CQ, ki pa je vseeno prineslo 15 QSO.
Rezultat :
426 QSO,
68 množilcev
in nekaj čez 68k točk.

One thought on “SCC RTTY SOSB 40M Contest”

Leave a Reply