KA-001 Stol

S5/KA-001 Stol, 2236 m nad morjem

Zemljevid.
Fotogalerija.
25
QSO na 40m CW
1 QSO na 30m CW
39 QSO na OE/KT-063 Hochstuhl

Kot rečeno, je Stol najvišji vrh Karavank. Po njegovem grebenu poteka naša severna meja, zato je na vrhu enako število tako avstrijskih kot naših planincev. Razlika je edino v tem, da se morajo avstrijci povzpeti ob jeklenici, naši “gorniki” pa prihajajo tudi v telovadnih copatah. Prav zanimivo je bilo opazovat s samo varovalnim kompletom oborožene severne sosede, zraven pa skupinico naših “omladincev”, ki so se prišli v adidaskah slikat h križu.

Stol, SOTA KA-001

Ma me je prav en malo razočarala ta gora. Po lepotah Kepe in nato magični Vrtači sem vsekakor pričakoval nekaj več od tega ali vsaj nekaj takega. Zakaj? Megla v zgornji tretjini vsekakor ni bila kriva, saj so še vedno v spominu razgledi s predhodnih dveh karavanških gora, ki sta levo in desno od Stola. Predvsem me je razočarala pot, steza ali bolje rečeno razrita planinska pot, ki se vleče po ne razglednem grabnu skoraj do vrha. Malo pod vrhom je sicer lepo videt obširno melišče, ampak potem sledi usekana prečna steza, ki je bolj podobna stanju po delu buldožerja. Ma pravi bljak! Tudi pogled v dolino kjer se ob Savi Dolinki vlečejo Jesenice in malo zadaj Blejsko jezero ali gozdovi Pokljuke ne popravijo vtisa. Enostavno je pot preveč neugledna, razrita in nezanimiva. Tukaj končam! Stol me verjetno ne vidi več na svojem vrhu medtem, ko me bo lepotica Vrtača morala sigurno še mnogokrat prenašati.

tehniko narodu
Računica za aktiviranje vseh treh karavanških vrhov se mi nikakor ne izide. Poglejmo!
Z avtom je treba vsakokrat v obe smeri skupaj prevozit 320km, kar z nekaj manjšimi iskanji znese za tri gore točno 1000km asfalta. Če moj Punto popije 6l bencina na 100km, potem sem porabil 60l benzina. Cena za liter je povprečno 1.1€, kar znese 66€ ali 22€ za vsako aktivacijo. S povprečno hitrostjo 100km/h sem preživel v vožnji na in z aktivacije dobrih 10 ur. Pojavlja se vprašanje: Je vredno? Smo normalni ?
Za mano je že 120 aktivacij. Si niti ne upam it bolj natančno računat koliko je stvar stala, recimo samo v benzinu, če vzamem, da je bilo za dosego vsakega vrha potrebno v povprečju prevozit 60, 70, 80km.
“Bit če bolje….”

Leave a Reply