BR-001 Snežnik

S5/BR-001 Veliki Snežnik 1796 m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

37 QSO on 40m CW

VIDEO Snežnik – 7 minut

Intro:
Veliki Snežnik (1796 m) je najvišji vrh visoke kraške planote. Gori je dal ime sneg , ki  razkazuje svojo belino pozno v pomladanski čas.  Že Rimljani so ga imenovali Mons albius ali Bela gora.

QSO time:
S štirikolesnikom sem se pripeljal do Okroglin, presedlal na dvokolesnika in se potem nekje na višini 1500m preobul v planinske čevlje, ki sem jih do tedaj tovoril na rucaku, poleg vse ostale elektro in reševalne šare. Zadnjih 300vm vzpona je minilo zelo hitro, saj je bila vidljivost le okoli 10m in nisem vedel ne kje sem, niti koliko imam še do vrha. Saj ni treba razlagat, da sem bil prvič na Snežniku, kajne? In prosim: ne govort naprej! No, takoj, ko sem zamenjal kolesarske balerinke s tem kmetavzarskim obuvalom opazim, da je temperatura že padla na 2C. Plusa!
In potem je zapihalo; prineslo oblake; leden dež je zaskelel po licih; nekje je nekaj reklo: O porko dindijo ma kje sem se znajdu ?! ; kot, da bi me uni tam gor slišal je še isti trenutek priletel sneg in nekje globoko se je zopet zbudil otrok v duši. Veselje za ne verjet! No, pozneje se je isto zgodilo še na grebenu, kjer je veter čezenj grozljivo tuleče preganjal meglice.
In sem se znašel pred kočo. Normalno, da je bila zaprta! Če si z mano kaj drugega niti ne moreš pričakovat! Še skok prav na sam vrh, da vidim kakšni so razgledi in ker so bili nikakršni je sledil takojšen pobeg v zavetje južnega pobočja.
Logično, da je bila tam antena že postavljena, da je bilo pred vrati doma prijetno toplo, da je bilo varno zavetje, da je bil prostor za aparature in tazadnjo in da nista padala dež in sneg na radijsko postajo in taster. Hmmmmm ….   v kateri pravljici nastopam danes? Halo, Miloš zbudi seeee!!

Kljub dobremu notranjemu izgorevanju ob vzponu se je telo kaj hitro ohladilo. Medtem, ko sem se mučil s sušenjem kontaktov na ročki el.tasterja, mi je temperatura očitno drastično padla, saj so se mi začele roke in noge nekontrolirano tresti in drgetati. Na trenutke sem uspel zbrati toliko koncentracije in se samokontrolirati, da sem v tistih parih sekundah mirno odpel le del prejetega pozivnega znaka korespodenta. Zato sem oddajal le sufiks in kratek 599 raport (ne nisem se vas ustrašil,vedno dajam le 599, vendar ponavadi tudi GM,GA in 73, tokrat pa samo to kar sem napisal. Ni šlo drugače!). Nekateri so razumeli, da kljub oddanemu samemu sufiksu vem kdo so in da bodo pravilno zapisani v dnevniku, drugi so pa večkrat oddali svoj pozivni znak, kljub temu, da so v skoraj vsakem logu s sota aktivacij. Kaj čmo! ZG in OPZ sta vedela za kaj se gre! Bravo in hvala za razumevanje!

In po 20 minutah je drgetanje postalo tako nevzdržno, da kljub nekajkratnem QRX 2 in šibanju na vrh, malo naokoli in nazaj za postajo, nisem več zdržal. Boleti so začele že blazinice prstov.
Oddam samo še: SRY nw QRT es TNX for all QSO. In usul se je za dušo božajoči plaz pozdravov in zahvaljevanja za zvezo.  SOTA bratje, ala vam vera! Lepo od vas!

Tudi to je SOTA! SOTA Fever!

Potem sem pa letel, letel, letel……. oblaki so šibali mimo, veter je tulil…..le noge so bile na žalost na tleh, sicer bi bili občutki popolni. Vsekakor boljše kot v kakšnem 3D zabavišču! Več je vidno v filmu.

One thought on “BR-001 Snežnik”

Leave a Reply