BR-008 Lonica

S5/BR-008 Lonica 1124 m nad morjem

Foto: Klik Klak
47 QSO on 40m CW
4 QSO on 30m CW

1 QSO S2S (Sota to Sota) – F5LKW/p –
-klik za ogled njegovega videa
s SOTE
-in klik za ogled videa najine zveze v telegrafiji

Hrib je podoben veliki seneni kopici (včasih so ji rekli lonica) in je v preteklosti tudi imel takšno ime – Lonica. Včasih je na sosednjem, nižjem(1103m) vrhu stala cerkvica, ki jo omenja že Valvazor v 17.stoletju, zato tistemu vrhu rečejo Sveta Trojica in je precej bolj znan in obiskan kot naša Lonica, do katere je od tam le 15 minut hoje.  Okrog l. 1825 so jo zažgali, oltar iz cerkve pa prepeljali v cerkev v Slavini, del kamenja pa porabili za gradnjo nove trske cerkve. Danes o  romarski cerkvici pričajo le še ruševine, ki pa so jih v zadnjih letih očistili. Potekajo tudi prizadevanja, da se del cerkve obnovi.
Na vrh vodi več poti, ki niso zahtevne, so dobro označene in se vzpenjajo v senci borovega in bukovega gozda skoraj vse do vrha. Ta je gol in obrasel le s travo . Na severni strani se takoj za njim začnejo obsežni gozdovi, ki nudijo zavetje in skrbijo za ohranitev številnih zveri, kot so volk, medved in ris. Južno pobočje gore je zelo kamnito in zato primerno za medvedje brloge.

Sam sem izbral (logično ne?) najtežjo varianto vzpona. Severno varianto, ki pripelje iz postojnske smeri. Nekaj časa sem sledil markacijam, ki so vodile proti Sveti Trojici. Ker sem imel namen okupirati sosednjo Lonico sem se od markirane poti kmalu odcepil levo in rinil ter nosil bicikel skozi skoraj neprehodno podrast, ki je zarasla nekoč vozno gozdno pot. Po pol ure sem sesut kot marela ( ma zdaj res ne vem ali mi je padla kondicija ali izbiram res zajeb..e poti ) in sledim občutku, ki vodi navzgor in naenkrat prilomastim iz grmovja. Pred mano zazrem čistino, ki krasi sam vrh.

QSO time:
Divji prasci so vrh spremenili v pravo bojno polje. Vse je prerito, le del okoli betonskeg bloka, ki označuje vrh je bil za njih pretrd. Tu bo moj shack!
Najprej je na vrsti sušenje cunj, nato postavitev antene, sledi izkop (odmetovanje kamenja) luknje za postavitev postaje in riti.
Sledi kar sledi, medtem tudi nekaj tlf klicev, od službe do žene in otrok, ki bi radi, da jih zapeljem v močvirje.
Vam povem, razgledi so fenomenalni. Petelinjsko polje, Pivška dolina, poligon Poček, … raj!

SOTA vročica se nadaljuje ….

Leave a Reply