BR-015 Golič

S5/BR-015 Golič 890 m nad morjem

Fotogalerija: KLIKC

49 QSO na 40m CW
27 QSO na 30m CW

Video –  2 minuti in pol


v ozadju je viden Slavnik
Golič se dviga iznad Podgorskega krasa in pada preko Kraškega roba v Bržanijo. Na njem se razprostirajo prostrani travniki, ki tukaj počivajo v brezčasju.
Tu sem se s kolesom potepal že pred par leti, vendar v skupini ne opaziš podrobnosti, ki se prikažejo le takrat, ko si za njih vzameš čas. In tega si je na poteh Goliča in njegovih sosedih Kojniku in Lipniku potrebno vzet. Ali pa priti ponovno na obisk in takrat doživet prej izpuščeno.

v ozadju se dviguje Golič
QSO time:

Najprej sem hotel na Kojnik. Obisk mi je bil dolžan že kar nekaj časa. Z njega je lep razgled na celotem greben Goliča, na Slavnik, na Podgorski kras in na pogorišče, ki je nastalo pred leti, ko je požar prizadel ta del narave.
Kljub temu, da je pogled s Kojnika proti Goliču nakazoval zelo strm klanec pod vrhom, sem bil na njegovem vrhu pol ure pred pričakovanim. Ker je bilo do napovedane ure javljanja na radijski postaji še kar nekaj časa, sem zalegnil v zavetrje tik pod vrhom in užival v razgledih, v poslušanju burje, ki je tulila nad glavo in užival nad obnašanjem enega majhnega ptiča, ki ga je burja nekam v tri dni premetavala, on pa je istočasno čudno vriskal in piskal. Ne vem ali je bil en malo švoh ali pa si je izbral sunke burje za igračo. Verjetno to drugo!

QSO time-tapravi:
rtty kontest se je pričakovano raztegnil krepko čez svoje meje. Že pri objavi aktivacije je bilo navedeno, da bom delal na drugi QRG kot ponavadi. Pa ni nič pomagalo. V prvih 15 minutah sem uspel narediti le 2 zvezi. Eno na 7MHz in drugo na 10.1MHz. Nekaj mi ni štimalo. Po raznih preverjanjih postaje, kablov in na koncu antene opazim, da  Inv “V” ožičenje nima ravno 90 stopinjskega kota, zato zadevo malo nategnem in še enkrat poškilim navzgor. Oh, zdaj pa ja. Že s prvim klicem se je odprl popolnoma drugi svet, tisti, ki ga aktivatorji dobro poznamo in ki se mu reče SOTA svet. To glede antene si je vredno zapomniti, kajti v vsej dosedanji ham karijeri tega pojava nisem zaznal. Saj vem, saj vem, kaj si mislite … ampak tam zunaj je vse drugače kot doma, kjer si na poznanem terenu, kjer veš kaj pričakuješ, kjer si greš malo pogret pomrzle prstke, kjer te zraven postaje čaka topla kavica ali čajček. Tu zunaj tega ni. Je le nepoznan teren in okolica za katero ne veš kako vpliva na tvojo borno opremo, na nizko anteno in na mikro moči.

iz trave se dviguje S53X
No in kot sem že rekel, potem je zalaufalo, spet sem v pile-up’u užival ku prase, se ponovno zalotil kako se s korespodenti med telegrafsko zvezo tudi na glas pogovarjam ( bi bilo zanimivo posnet ), se veselil precej novih radijskih postaj in ko se je burja po dobri uri dela še malo okrepila, počasi zaključil. V trenutkih brezvetrja je bilo presenetljivo toplo in stavim, da bi v takšnem vremenu počakal dokler se akumulator ne sprazni do konca. Tako pa je sledil še potep po pobočju Goliča, obisk sosednjeg Lipnika in spust po planinski poti čez Kraški rob proti Zazidu. Pa spet prehod na pot, ki pripelje skozi Brežec ponovno na Kraški rob.


na Goliču

3 thoughts on “BR-015 Golič”

  1. Me veseli, če je prispevek vsaj malo prispeval k tej odločitvi. Vsekakor ne preveč odlašat, kajti nikoli se ne ve kdaj bodo namene Hrvaške o postavitvi vetrnic na sosednji Žbevnici , tudi uresničili. Resnici na ljubo je treba povedat, da malo pred mejo stoji tudi “naš” stolp, ki meri delovanje vetra. 🙁

Leave a Reply