BR-021 Veliko Gradišče

S5/BR-021 , Veliko Gradišče 741m ASL

Fotogalerija: KLIK

11 QSO on 30m CW
59 QSO on 40m CW

video from S5/BR-021  activation

Veliko Gradišče je s svojimi 741m najvišji vrh Tržaško – Komenskega Matičnega Krasa. Na JZ pobočju, to je na smeri vzpona iz smeri Jirmanca, je nekoč stalo gradišče, ki je bilo porušeno v 5. stoletju. V bližini na sedlu med Obrovnikom in Gradiščem je izvir Vroče kjer se med spustom lahko spočijemo sredi gostega mešanega gozda. Za ohladitev se napotimo kar v notranjost izvira, ki je lepo urejen z obokanim kamenjem.
Dostop:
Iz mejnega prehoda Lipica poteka markirana pot proti koči na Kokoški (v stvari je koča na Jirmancu), nadaljujemo proti izviru Vroče, in se kmalu odcepimo desno in navzgor do samega vrha. Drugi dostop je lahko iz Lokve kjer pri pokopališču poiščemo markacije, ki nas vodijo mimo izvira Vroče in naprej do vrha.

Tretji vzpon je lahko iz Prelož ali Vrhpolja, ali Krvavega potoka, ali ….

QSO time:
Že takoj po prihodu na vrh so me zavohali komarji. Ne tisti navadni, ki ga slišiš že na pol kilometra kako pikira na tebe, ampak tisti ta novi, ki jih lansko leto še nismo imeli na Krasu. V Vipavski dolini so že bili , tu pri nas so se pa pojavili prvič. Govora je o “tigrastih komarjih”. Nesramni so do amena! Frekvenco kril imajo očitno nižjo kot prej omenjeni sorodniki Culex pipiens, tako, da ga sploh ne slišiš kdaj patruljira okoli tebe in kdaj zasadi votlo cevko in vklopi črpalko za prečrpavanje krvi. Au! Tam je eden! Pljask! Ob postavljanju antene sem med lomastenjem po grmovju nase opozoril še ostale, ki so počivali v popoldanski vročini. Au! Tam je eden! Pljask! Antena stoji, štacjon se iz trave vidi, ura z bicikla je zraven in medtem, ko udarim prvi CQ, spotoma pobijem še par vampirjev. Au! Tam je eden! Pljask!

In spet se oglasi Pile-Up. Vsestranski! Name pikirajo z vrha, s strani in skoraj slišim kako kličejo ostale, saj se njihova malica vse manj upira. Prvi QSO, pljask komar, drugi QSO, pljask komar, naslednji QSO, pljask komar. Pile-Up ne poneha. Prva stran LOGa je skoraj polna, Au! Tam je eden! Pljask!, polna krvavih madežev je tudi roka; po prehodu na 10MHz se druga stran tudi polni, enako se polni s krvavimi madeži tudi noga, pljask komar.


Na roki čutim nekaj lepljivega, pljask komar, pogledam in vidim, da sem krvav kot krvava nedelja. Au! Tam je eden! Plja…plja…plja…! OK , tega ne bom sploščil. Ne še! Vzamem kamero, snemam, zumiram in se čudim kako mirno, spokojno, sedi na mojem gležnju, leno priklopljen in srka svojo popoldansko osvežilno pijačico. PLJASK!

Hm, kaj smo v Blogu kjer je govora o HAMradio ali o komarjih?
O komarjih! Tigrastih!

One thought on “BR-021 Veliko Gradišče”

Comments are closed.