BR-028 Poljane

S5/BR-028 Poljane 405m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

12 QSO on 30m CW
32 QSO on 40m CW
S2S HA4FY/p

foto: na Supotskem slapu

Prvi cilj današnjega dne je bil vrh Poljane, ki leži med Šmarjami(KP) in Pomjanom. Da bo imelo tudi telo kaj koristi od dneva se je bilo treba odločiti za krožno mtb turo. In ker je bil za popoldan v načrtu še vzpon na vrh, ki je na nasprotnem bregu Dragonje so bile Škrline idealno izhodiščno mesto.

Ampak zeblo pa je, zeblo. Kljub temu, da je bil vzpon iz doline Dragonje proti Koštaboni v soncu in prijetno strm ter je tako ravno prav ogrel telo, se prsti na rokah s tem niso strinjali. Spet je bilo potrebno v strm breg vozit z eno roko, z drugo pa mahat kot helikopter. In potem zamenjava.
Prvi cilj dneva ni bila Koštabona ampak slap ob potoku Supota, ki je tik pod vasjo. Večji del višine, ki jo pridobiš ob mlatenju pedal proti vasi izgubiš v par minutah spusta proti slapu. Ma se splača. Čeprav zgleda na fotografijah mtb prijateljev slap mnogo širši in višji, te v nobenem primeru ne razočara. In čeprav je še tisti majhen kanec vode, kar jo je priteklo nanj spremenilo agregatno stanje je to eden lepših kotičkov, kar sem jih obiskal v slovenski Istri.

QSO time:
Po kar nekaj asfaltnih kilometrih je prav pašalo malo zmrznjenega blata na Poljanah. Vrh je precej neizrazit in planotast, razgledi ponujajo pogled proti jugu na Istro, na vzhodu se beli Slavnik, na severu in zahodu pa je grmovje. Zato se je potrebno napajati s kičastimi razgledi že na vzponu, tik nad Šmarjami. Spodaj se bohoti Koper, njegov zaliv, polotok Debeli Rtič, zadaj seže pogled do kamina v Tržiču (Monfalkon) in naprej do Julijcev. Danes so še posebno lepi. Ozračje je čisto in lahko komot razločim stare SOTA znance kot so Stol, Krn, Matajur in drugi.
Na travniku je prijetno toplo, sonce je že stopilo slano, prostora za postavit anteno je na pretek, kamenja v suhozidu za izdelavo fotelja in mizice kolikor hočeš, postaja je tudi že nestrpna, zatorej začnimo z delom. Stari znanci spet čakajo, tako, da je spet veselje vzpostavljat zveze. Spet sem ugotovil, da je dovolj 50 minut dela. Po tem času se začne CQ nabijanje in kapljanje zvez. Kar je bilo SOTA lovcev je narejeno, ostajajo le slučajni mimoidoči, ki so slišali en švoh signal in se oglasijo bolj zaradi lepega. Vseeno hvala! Od njih so vsaj raporti realni, čeprav že skoraj nepotrebni, saj se bliža čas spravila krame in veselja ob spustu v dolino.

Od Poljan do Pomjana je le za en pljunc daleč, tako, da sem v par minutah že spustil sedež in se začel tresajoče spuščat po nekdaj lepo vzdrževanem kolovozu, danes le še zarasli stezi v dolino Dragonje. Tu so me prav posebej impresonirali visoki, kot suza ravni zidovi, ki so včasih bili potrebni za izravnavo teras ob poti, kamnite stopnice na njih, ki so vodile do njivic, ter z ogromnimi skrlami pokriti potoki ali hudourniki, ki so včasih drli pod potjo.
Po par kilometrih spusta dobesedno padeš v vinograde in nato v križišče s katerega lahko zaviješ gor ali dol po dolini, v Sečovlje ali na Škrline. Tu ni kaj razmišljat. Smer Škrline!

Leave a Reply