JA-040 Kobilja glava

S5/JA-040 Kobilja glava 1475 m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

10 QSO on 30m CW
30 QSO on 40m CW

Kozaršče in Kobilja glava

Kobilja glava je neverjetno razgleden travnat vrh nad Tolminom. Do njega pridemo iz Tolmina, preko Ljubinja in pl.Stador, kjer se začne markirana pot.Lep opis s poletnimi fotografijami je tudi na tem naslovu: klik!

Dostop:
Nekaj ur starega dopusta se vedno najde v arzenalu. Lepa napoved vremena je prepričala Florijano, da me je sunila pod rebra, me odvlekla do okna in pokazala kaj se dogaja na drugi strani zavese. Čez par ur sva že sledila Soči, jo pri Tolminu zapustila, ter se usmerila proti Ljubinju, kjer je odcep za planino Stador. Po par kilometrih se je zgodilo pričakovano, kajti zaradi zametov vožnja ni bila več mogoča. Sledil je lep sprehod do koče Stador, kjer se tudi začne markirana steza proti vrhu Kobilje glave.  Kmalu nad njo pa dobesedno padeš v zimsko pravljico. Sneg, gaz, sonce in tišina kot, da si sam na svetu.
Po dobri uri in pol vzpenjanja se dotakneš križa, ki stoji na vrhu. Za tabo je nešteto korakov v strmem zasneženem bregu. Sneg je zaradi nizkih nočnih temperatur idealen za hojo, saj se ne udira za več kot par centimetrov.
QSO time:
Kljub neomejenemu prostoru za postavitev kovinske pajčevine, alias KV antene, so zaradi močnega vetra neprestane težave s podiranjem le te. Tista nosilna palica se tako močno usloči, da iz snega v katerega je zapičena, izskoči. Ma ne moreš verjet! Delaš zveze, pošiljaš pike in črtice po Evropi, nakar “štakabumk” in že si prepleten z žicami, kablom in vrvico, ki napenja štango. Sledi ponovna postavitev in vaja se ponovi še nekajkrat. Medtem se je premočena spodnja majica, ki je zataknjena za križ že posušila in jo je veter odnesel malo na severni del pobočja. Florijana se je le namuznila in uživala dalje na topli radijski postaji. Ma se godi enim!

1475m visoki vrh, Kobilja glava
Niti cela ura ni bila potrebna, že sem se zaradi podhladitve cel tresel in drgetal, rokavice s katerimi sem se hotel zaščititi niso več opravljale svojega namena in namesto telegrafije sem začel pošiljati nerazumljive rafale pik in črt. Tako slabe reklame si pa res nimam namena delat in hitro se približam modremu gumbu s katerim izključim elektriko in na Kobiljo glavo se zopet spusti naravna tišina, ki je nič več ne moti piskanje iz zvočnika. Le zavijanje vetra okoli križa deluje malo hudobno. Če mi hoče kaj sporočit tudi prav. Sem vzel na znanje in bil pri sestopu po beli strmini še dodatno previden!
Zdaj to pišem cel in zdrav, se pravi, da je pomagalo, hehe..

Iz pl.Stador proti Kobali

….

(Nova Gorica-Stador= 50km , 1ura )

Leave a Reply