JA-051 Ozben (Volnik)

S5/JA-051 Ozbena 795 m nad morjem

Fotogalerija: KLIK
3
QSO na 30m CW
30QSO na 40m CW

Naj mi oprostijo, ampak od tu naprej ga bom imenoval Ozben. Tako mu rečejo domačini in takšno je tudi njegovo pravo ime. Volnik je za 44m nižji in je na njegovi SZ strani. Pot po kateri dostopamo na Ozben se ga dotakne na njegovi S strani.
Drežnica je dovolj poznana tako, da nima smisla govoriti kako se pride do nje. Najlažja pot je tista, ki je vrisana na vsaki avtokarti. Ja, no, razen za tiste aktivatorje, ki bi se radi nanj povzpeli iz doline, kar pa dvomim, da je sploh kdo. Prsotni so izzvzeti iz debate, saj je zanje MTB vzpon enak ali celo večji izziv kot je preganjanje hamov za postajo.
Se pravi, ko po par kilometrih asfaltne ceste pridemo do elegantnega spomenika NOB, zagledamo na drugi strani doline Drežnico sredi katere kraljuje cerkev Srca Jezusovega. Nadaljujemo še dobrih 150m in na desni se začne betonska pot, ki je tudi edina na tej strani ceste. Po naslednjih 50m pridemo do razcepa. Desna pot pelje mimo bližnje domačije in naprej na Poliško brdo, leva je pa tista po kateri nadaljujemo proti našemu cilju. Cel čas ji sledimo in ji zaupamo celo, ko se občasno začne spuščati in izgubljati na višini, kar pa prav hitro nadomesti z nekaj svinjsko strmimi klanci. Vsaj za MTB razmere, saj se mi je na enem takih odsekov zaradi grobega grušča in teže na hrbtu prvo kolo postavilo pokonci kot se lipicanci v eni od svojih vaj, ko so na zadnjih nogah. Jahač se sicer obdrži v sedlu, sam se nisem in telebnil sem na tazadnjo. Potem sem nadaljeval peš! 10 metrov! Ma v glavnem, če se držimo na novo narejene gozdne ceste nas ta pripelje pod sam vrh Ozbena kjer se na mestu, ko se pot prevesi ponovno v dolino, zapodimo strmo levo navzgor in smo na cilju še preden se dobro zadihamo.
Vrh je precej poraščen in za postaviti KV anteno moraš biti ali že zelo dobro izurjen ali pa ti mora biti vseeno, da se žice dotikajo dreves in grmovja. Meni je bilo vseeno! Glavno, da sem oddajal iz samega vrha. Ni umika!
Slika
vrh S5/JA-051 795m nmv
Ker je bila aktivacija najavljena le nekaj minut pred začetkom dela, sem tudi izgubil rezervacijo, ki si jo priskrbim, ko se najavim in s tem dobim ekskluzivno pravico do 7.032 MHz. Prehitel me je namreč Moise, F5HTR, ki se je odpravil na francoski 1500 m visoki vrh, Cime Del Colettes. Kiloherc in pol višje je bilo zelo čisto in mirno tako, da se je prvi mali pile-up začel na tem mestu. Tudi Milan OK1IF je bil v hribih, saj je delal s 749m visokega Hvozda. Hvala obema za S2S zvezi. Na 30m je bila ponovno revščina. Roy se sicer vedno javi in tudi spotira za kar se mu resnično zahvaljujem. Vedno in povsod se lahko zanesem, da ko ga enkrat slišim vem, da se bo v kratkem začela gužva na moji frekvenci. Pa še Janeza S51ZG moram omenit. Si edini v S5 za katerega vem, da me bodo vedno poklicali. Zares so redke aktivacije v katerih bi mi s51zg pozivni znak manjkal.

Je še kaj za povedat? Verjetno, da nič. Sestop je bil super adrenalinski, saj sem izbral markirano pot, ki iz Drežnice vodi v Kobarid tik pod glavno cesto. Matr je šibalo…..
Slika
spomenik NOB

Fotogalerija in priložene karte z vrisano potjo.

Leave a Reply