TK-002 Matajur

S5/TK-002 Matajur 1641m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

52 QSO on 40m CW
1 QSO on 40m SSB
1 QSO on 30m CW


Matajur je mejna gora med Slovenijo in Italijo, ki se razprostira med Kobariško kotlino in Slovensko Benečijo. Ob lepem vremenu so prekrasni razgledi na Furlansko nižino, na Julijce, na bližnja Stol in Krn, ter na jugu na zasidrane ladje v Tržaškem zalivu. Markanten je tudi dimnik ladjedelnice v Tržiču (Monfalcone, it.).

QSO time:

Železo je treba kovati dokler je vroče ali po domače, izkoristi trenuten majhen obisk planincev na vrhu in poklofaj kar se poklofat da. Še preden je moje spremstvo zmazalo prvi sendvič, že so se vpisovale prve zveze v dnevnik. Pile up je bil podoben tistim prvim aktivacijam, ko smo bili vsem novi in zanimivi. Pol ure čistega užitka! Občasno je sicer s strani prišumel kakšen lokalni QRM, vendar ni bil moteč. So jim bolj dišale salame med kruhom, kot piskanje iz moje črne škatle.
Tudi tokrat sta bili dve S2S zvezi. Več jih tudi nisem iskal. Hvala tudi vsem S5 postajam, ki so me poklicale.
Ko je glavnino časa prevzel CQ (to je na vsaki 2 CQ minuti en qso, itn) je kot vedno zapel gumb OFF.

Kamera je v smeteh tako, da tokrat dodajam le 9 minut MTB videa, ki je bil posnet lani ob prvem naskoku Matajurja iz italijanske smeri in se iztekel z orgazmičnim spustom v dolino Nadiže:

Ste vedeli, da …
je razdalja med Maturjem in Snežnikom 100km?
Še bolj zanimivo je to, da je enaka razdalja tudi do drugega Snežnika,
ki leži na avstrijski meji.

In še “zimska” aktivacija, 9.april 2009
Matajur TK-002 in I/FV-016
Slika
Prva objava ni po PS’u saj je nastala še pred sprejetjem pravil o načinu pisanja aktivacij.
Zato naj bo drugi SOTA obisk Matajurja drugačen. To pa pomeni, da sledi opis poti, ki poteka po asfaltni cesti po Italiji. To je južna varianta dostopa na TK-002. Prvič sem jo prevozil pred leti, ko sem preklinjal dan, ko sem se odločil, da z MTB pridem iz doline Nadiže vse do 1641m visokega vrha. Takrat nisem pričakoval, da me čaka 15 km vročega in strmega asfalta.
Iz NG se peljemo po lokalni cesti skozi Lučenik in Krmin do Čedada, kjer v Ažlah zavijemo v dolino potoka Aborna. V Sovodnjah nas na križišču pričaka prvi kažipot za Matajur. Kot rečeno, sledi precej strma vendar za avto brez problemov prevozna cesta, ki se konča pred kočo in astr. observatorijem na 1340m višine. Tu se zataknemo za prve planinske markacije, ki nas po 45 minutah hoje pripeljejo na sam vrh. Kdor se tukaj izgubi, temu res ni rešitve. Vzpon je primeren za zimske aktivacije saj je cesta ponavadi splužena vse do vasi Matajur, ki je le par serpentin nižje.
Prve zaplate snega so se danes začele nekaj deset metrov nad kočo. Tudi planincev je bilo malo in prav presenečen sem bil, ko sem kmalu po prihodu na vrh ostal sam. Edina slovenca sem srečal, ko sta se že vračala v dolino, skupaj z mano pa je na vrh prišla tudi skupina starejših makaronarjev, ki so bili tako glasni, da sem rahlo podvomil, da so že precej let v penziji. Še dobro, da so na hitro pojedli zaslužene sendviče in ubogali vremensko napoved, ki je napovedovala popoldanske plohe.
Slika
QSO time
Velika oaza trave se bohoti ravno na vrhu hriba. En meter sega celo na Slovensko ozemlje. Tu je torej prostor za današnjo S5 SOTA aktivacijo. Pol metra od mejne črte. Postavim prejšnji večer na hitro odrezano in neuglašeno vertikalko, ki je zaradi visokega esveera kaj hitro našla prostor med ostalo ropotijo v nahrbtniku. Na testiranju so bile tudi vrvice za ribiško palico in povedati je treba, da 32MB RAM odlično opravlja svoje novo delo, to je natezanje špage. Domnevam, da bi 64 ali 128 MB bil že rahlo preveč za tako lahko palico kot je ta za ribiče. Toliko RAMa pa verjetno prinese tudi nekaj dodatne teže.
Slika
Zabava se je nadaljevala, ko sem premaknil anteno in ostali kamp na drugo stran meje, v Italijo. Tokrat sem bil od meje oddaljen že zavidljiva 2 metra. Spota na SOTAwatch ni bilo, ker stroj sprejme le tiste ref. številke, ki so vnesene v databazi, me je pa nekdo spotiral na DXclustru in zahvaljujoč njemu sem kljub vsemu naredil 17 CW zvez. S pozivnim znakom IV3/S53X/p sem se mučil tako sebe kot tudi precej drugih postaj. Moram pa izpostavit zanimivo ugotovitev, da je bilo dve tretjini postaj iz DL. Toliko različnih in novih znakov iz Nemčije se mi še ni oglasilo na S5 SOTA aktivacijah. Odzvalo se je tudi nekaj starih DL znancev, ki pa jih po novem ni več slišati na SOTA frekvencah. Kmalu mi je postalo jasno zakaj imajo zvezo z mano zdaj, ko sem v IV3 na I/FV-016 SOTA in ne prej, ko sem bil le tri metre stran, v S5 SOTA! Ne, ni krivda v teh treh metrih. Bo nekaj drugega!
Druga I/SOTA aktivacija je uspela! Se že vidim na San Simeonu!

Fotogalerija

(Dutovlje-GO-Matajur(It.) = 90km/ 1h30min. vožnje)

Leave a Reply