TK-006 Praprot

S5/TK-006 Praprot 1374 m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

13 QSO na 30m CW
24 QSO na 40m CW
2 QSO S2S

vrh Praprot

Dostop:
Spet je bila izbrana ista pot kot za Mrzovec TK-005, s to razliko, da je potrebno na križišču Preval 1079m zaviti desno. Po 100m izberemo pot, ki pelje levo okoli hriba pred nami. Zaradi zasnežene ceste je bilo današnje peš izhodišče kar tukaj. Prostora za avto je dovolj saj na tem mestu obračajo tudi kamioni, ki vozijo les s planote v dolino. Sledimo gozdni cesti, ki se polagoma vzpenja in nas po dveh kilometrih pripelje do Smrekove j., ki je na višini 1199m. Tu zavijemo ostro desno, čez 100m pa ostro levo in se zapodimo v strmino 100 metrskega vzpona. Dalje se naklon malo poleže. Sledimo lepo vidni poti, ki pa ni vrisana na nobeni karti. Po dobrem kilometru vzpenjanja nas pot po severni strani gore dostavi na sam vrh. No, zadnjih nekaj sto metrov ni steze, zato jo pičimo naravnost in navzgor.
Ma ne moreš falit! Za tistega, ki bi pa vseeno falil je tu zemljevid zadnjega dela dostopa .
Vrh je precej poraščen z bukovim gozdom vendar je prostora za postavitev klasične SOTA KV antene dovolj. Vsaj pozimi! Poleti, ko vse ozeleni je situacija verjetno precej drugačna.

antena med bukovino

QSO time:
Postajo vključim na napovedanih 7.032MHz. Po obveznem vprašanju QRL? in odgovoru NO, pošljem prvi klic, na katerega se oglasi Kurt, HE8AFI/p, ki je ravno tako v hribih in sicer na švicarskem dvatisočaku Chaux Ronde 2027m. Že na začetku poda informacijo, da je zelo malo postaj na bandu in da zaključuje s svojim delom.
Klasika na 40m steče kot po navadi, oglašajo se stari znanci, ki so vedno za postajo, občasno prileti še kdo, ki me je naključno slišal in tako zaključim tisti trenutek, ko me pokliče Jure S57XX/p, ki je zasedel vrh Vremščice. Pošteno se mi zdi, da mu po po pol ure dela prepustim frekvenco, zato se umaknem na 10MHz. Tu razdelim SOTA točke še tistim postajam za katere na 40m nisem bil slišen. Irec, rus, bulgar…

Če sem za vzpon porabil dobro uro, sem pri spustu ta čas skoraj razpolovil. Tudi Florijana se ni nič pritoževala, ko sva ubirala bližnjice in hitela proti domu.

zadnji metri pod vrhom

Leave a Reply