TK-008 Veliki Češevnik

S5/TK-008  Veliki Češevnik 1349 m nad morjem

Fotogalerija: KLIKNI me!

22 QSO on 30m CW
40 QSO on 40m CW
  1 QSO S2S (Sota to Sota)- S57XX/p


Najprej sem mislil, da je Veliki Češevnik neupravičeno zapostavljen glede na svojo višino saj je kar za 50m višji od bližnjega Poldanovca. Seveda sem prepričanje po prihodu na vrh takoj spremenil. Predvsem zaradi kopriv, ki oblegajo vrh in pa zaradi visokih dreves, ki onemogočajo razglede po okolici.
Zato tokrat za spremembo malo več o koprivah in manj o vrhu samem.

Nekaj zanimivosti o koprivi.
Koprivo se nekoč uporabljali, kot naravno barvilo. Še danes pa jo ponekod gojijo za pridobivanje klorofila in vlaken iz katerih kasneje izdelujejo vrvi in grobe tkanine.
V alpskih deželah je bil v preteklosti običaj, da so vrgli nekaj vejic koprive na kuhinjsko ognjišče, kadar so videli, da se bliža nevihta. S tem so želeli preprečiti, da v hišo udari strela.
In zakaj kopriva speče? Zato, ker ima po steblu in listih številne žgalne laske, ki so votli in hranijo dražilno mešanico . Žgalni laski se končujejo s trdo a krhko konico, ki se že ob najmanjšem dotiku zlomi in vsebina se razlije po koži, kar povzroči znano pekočo bolečino.


med koprivami je najbolj udobno, HI

QSO time:

Na kratko. Pol ure čistega Pile-up’a. Potem se je stvar pomirila. Veseli me, da je spet poklical S57XX/p Jure, ki je bil na Snežniku. Signal je imel gromoglasen.
Kot ponavadi je sledil še skok na 10MHz kjer je bilo presenetljivo malo atmonsferskih motenj (QRN) od strel v daljni okolici. In spet kot po navadi, nikjer nobenega na 40m ssb. Zdaj pa res ne dam več mikrofona v rucak.


Vrh V.Češevnika

Če je res kar pravijo, da kopriva koristi proti revmi, potem sem imun na revmatizem do konca življenja. 🙂

In pa še SOTA kamen z vrha Velikega Češevnika:

SOTA vročica se nadaljuje ….

Leave a Reply