TK-013 Javornik

S5/TK-013 Javornik 1241 m nad morjem

Fotogalerija: KLIK

32 QSO on 40m CW
3 QSO on 40m SSB
17 QSO on 30m CW
3 QSO on 20m SSB

1 QSO S2S (Sota to Sota)- GW0PZO/p

Ja, to je pa tisti Javornik na katerega prideš tudi iz Cola. No, lahko tudi iz drugih smeri ampak nam primorcem je ta pot najbolj prijazna. Pozimi bi bil verjetno najlažji dostop s smučarsko žičnico na istoimenskem smučišču in potem še malo hoje do Pirnatove koče in vršni vzpon. Bo treba preizkusit.
Planinska postojanka Pirnatova koča stoji na nadmorski višini 1156m. Zgrajena je bila leta 1952, ime pa je dobila po planincu prof. Maksu Pirnatu. Do vrha hriba, na katerem stoji tudi razgledni stolp, pa je manj kot 10 minut hoje. Razgledi segajo proti vzhodu na notranjsko hribovje, proti severu na Kamniško Savinjske Alpe, proti zahodu pa se nadaljuje pobočje Javornika.

QSO time:
Dokler sem hodil po gozdu nisem čutil mraza, ki ga je nosil veter s severne strani. Šele po prihodu pod stolp in potem, ko sem se rešil kot žakelj cementa težkega rucaka, sem se začel tresti. Po končani postavitvi antene sem se začel spraševati ali bom uspel držati ročko tasterja, saj sem imel trde prste. In to poleti! Ma ne moreš verjet. Nekaj minut sem jih dal na toplo, to je tam kjer ponavadi grejem baterije fotoaparata ali GPSa, da jih mraz ne izprazni prehitro… ja ravno tja kjer si zdaj pomislil… ja in potem se je pa dalo migat. V mislih imam miganje prstov za telegrafijo.
Zveze so se množile in z vsako od njih sem se bolj stisnil h stebru stolpa in iskal njegovo zavetje. Prvič do sedaj sem preklopil postajo tudi na 14MHz, naredil prvi DX na SOTI, to je bil UA9 iz Urala, naredil celo 3 zveze na 40m ssb, nadaljeval na 30m in sledil je mali finale na začetnem bandu, to je na 40m cw.

Kot ponavadi, tudi tokrat ob koncu dela na mikro ekspediciji, pošljem telegrafski 73 to all and nw QRT, ko se  mi z veliko hitrostjo nosilec antene sesede sam vase in zamota špage. Sem jih doma rešil in dal na mesto. Zvečer! Prej sem moral še na trgatev. Tastu namreč še vedno odplačujem njegovo hčerko!

Leave a Reply