TK-016 Špičasti vrh

S5/TK-016 Špičasti vrh 1128 m nad morjem

Fotogalerija: Klik name!

24 QSO na 30m CW
30 QSO na 40m CW

Vsaka misel, ki bi jo napisal o tem hribu bi se izgubila pod težo enkratnega opisa v članku na forumu pzs. Kogar opis zanima ima do tam le en klik daleč. Klik!

Dostop
Izhodišče je pri Cencu, na cesti ColČrni vrh. Tam opazimo prve markacije, ki nas potem pospremijo vse do vrha in kdor nadaljuje navzdol proti Zadlogu, tudi do njega. Prvi del poti je zelo razgleden saj smo tik nad Malim poljem, ki je globoko odspodaj. Malo pred domačijo Zg.Žgavec se priključimo makadamski cesti, po kateri se kasneje lahko vrnemo na izhodišče in s tem malo prihranimo na času. Je pa vsekakor bolj dolgočasno gledat v raven makadam pod nogami, kot hoja po gozdni, markirani poti.
Pri Kristusu malo pod Kobilico lahko nadaljujemo levo po poti in se tako izognemo strmi bližnjici, ki pelje za njim proti domačiji Na Kobilici. Nad kmetijo je še zadnja tablica z napisom Špičasti vrh, ki nas usmeri levo pod Kobilico in po prihodu na sleme nas do vrha loči le še par minut hoje. Do te točke je celotna trasa prevozna tudi z MTB. Naslednjih 10 minut, ki je še do cilja bo bicikel delal družbo nahrbtniku, a na drugi rami. Poleti ni nobenih orientacijskih težav, saj so markacije kar pogosto posejane, pozimi pa je malo bolj nerodno saj jih prekrije sneg, ki se je prijel na stebla dreves. No, s pogledom na pravkar prehojen del poti se občasno prepričamo ali smo še v pravi smeri, saj so oznake z nasprotne strani ponavadi vidne.
Pogled na v led ujet leseni razgledni stolp je kot, da bi gledal slike iz pravljice. V prvem trenutku ti še na misel ne pride, da bi se nanj tudi povzpel. Ko si nekaj časa pod njim pa spoznaš, da niti ni tak bav-bav kot se sam dela. Malo ga premeriš, se narediš frajerja in kaj kmalu lahko občuduješ lepote, ki jih ponuja s svojih ploščadi. Le spoštovanje moraš še vedno imeti do ledu, ki varuje stopnice in ograjo, ter čuva plošča, da boš tudi sestopil varno.
Poleg igranja svetlobe in žarkov sonca, ki se odbijajo od ledenih okraskov na vejah dreves je tudi lepo slišna melodija ledu, ki nastaja, ko se dotika in zadeva ob sebi sorodne kristale na ostalih vejah. Sliši se skoraj tako lepo kot pesem telegrafije, ki kasneje prihaja iz zvočnikov postaje.
To je še eden od vrhov, ki sem jih dal na seznam prihodnjih družinskih izletov. Predvsem zaradi razgledov.

QSO time
QRL? – NO – S53X/p – S57X – X GM 599 – TNX 599 – PSE SPOT- YES– 73 – 73 … tako hitrega prihoda na frekvenco in prve zveze z izmenjanimi raporti in s povedanimi željami še nisem imel.  Jurij hvala za zvezo in oddan spot. Tako so me ostali vsaj našli v tej globoki dolini med velikimi teleprinterskimi signali, ki so ta dan zasedli 40m obseg. In to celih 5 kHz stran od običajnih 7032.
Hvala vsem za zvezo in za vsako spot objavo na SOTAwatch.
Lepo je biti S5 SOTA aktivator mikro ekspedicij.

CUAGN

2 thoughts on “TK-016 Špičasti vrh”

Leave a Reply