TK-019 Špik

S5/TK-019 Špik 1069m nad morjem

Fotogalerija:KLIKniMe

16 QSO on 30m CW
23 QSO on 40m CW

Ko se peljemo po cesti mimo Cola proti Črnemu Vrhu se v zimskem obdobju pri Cencu narava obrne na glavo. Tu se začne prava zima. S prav tapravim snegom. No in če nadaljujemo še par kilometrov pridemo do Vrha Gore, kjer na desni opazimo Kampeljcovo kapelico. Na levi se pa dviga Špik.

Dostop:
Parkiramo lahko na ovinku pri kapelici, tam kjer se cesta spusti proti dolini. Lahko pa že prej zavijemo levo na pot, ki pelje v Mrzli log in pustimo avto na tem mestu. Nadaljujemo po kolovozu in gremo na prvem razcepu desno, sicer pridemo v Mrzli log. Po dobrih 400m vzpona se po ostrem ovinku, kateremu sledi križišče zavije levo in čez 50 metrov zavijemo na slabše videm kolovoz, ki pelje močno nakreber. Levo bi itak prišli v dolino in ne na vrh. Po poti se držimo levih razcepov in kmalu smo tik pod vrhom Špika. Malo je še treba uporabit domišljijo in še stojimo pri mejnem kamnu, ki označuje 1069 m visoki vrh.

QSO time:
Normalno se mi zdi, da sem ponovno izbral nepravo pot in sem se malo iskal na poti proti vrhu. Saj ne bi bilo problema ampak sem bil ravno dovolj težak, da me pomrznjena skorja snega ni zdržala in vsak korak mi je zaradi udiranja snega pobral trikrat več energije kot sem mu je bil namenil pred odhodom.
Vrh je zelo zarasel z bukovimi drevesi, ki so bila danes še posebej lepa. Odeta v ledeni oklep so delovala kot novoletna jelka. Vse dotlej, dokler ni začel rahlo pihljati vzhodni veter in je ta led začel z velikim truščem padati na tla. Na trenutke je bilo kot, da me hoče zadet. Levo tresk, desno tresk, nad mano tresk… stegnem roko nad radijsko postajo in jo dobim po roki. Sem vsaj postajo zaščitil.

Takoj, ko vključim postajo me že pokliče Jure S57XX/p , ki je bil na Bevkovem vrhu in tako naredim svojo prvo S2S zvezo danes. Zveze so kar dobro letele, prsti na rokah so kar dobro otrpli, led je kar dobro sekal z dreves in po dobri uri sem se kar dobro odločil in se odpravil proti dolini. Sem zjutraj po radiju slišal, da je danes najkrajši dan v letu in nisem hotel, da me ulovi tema še v gozdu. Ja, za sekundo naj bi bil krajši kot včeraj.

Leave a Reply