BR-013 Velika Vremščica

English version is on the bottom of the page.

S5/BR-013 , Velika Vremščica 1027m ASL

36 QSO on 40m band CW
Fotogalerija KLIK

video from S5/BR-013 activation

Greben Vremščice leži med Postojnskim poljem in dolino Reke, ter se razteza od Pivke na vzhodu, do Divače na zahodu. Najvišji vrh je Velika Vremščica 1027m ASL, imenovan tudi Gora sv. Urbana ali Vrbanov vrh. Vremščica je na zahodnem in vzhodnem grebenu precej položna in prijazna za dostop, medtem ko nas na jugu pričakajo strmi kraški travniki. Vremščica vabi na prijetne sprehode, ponuja nam lepe razglede, ki segajo od Nanosa na severu do Slavnika na jugu in Snežnika na jugovzhodu. Še posebej pa bodo v izletu na Vremščico uživali ljubitelji rož, saj jih je v izobilju – maja boste na njej zagotovo našli narcise, potonike in perunike.

QSO time:
Na Vremščico me vleče neka HAM nostalgija. Tu sem namreč leta 1980 doživel svoj UKV contest krst. To so bili časi, ko je YU3ABL iz Sežane še osvajal prva mesta v Jugoslaviji in oral ledino na 1 in 10GHz.
Po deževnem tednu se je tokrat sonce prav izprsilo. Nabijalo je, peklo, žejalo in se smejalo ob pogledu na obteženega kolesarja z metrsko cevjo na hrbtu. Ampak on se ni dal. Kraška trma ga je gnala po makadamu, ga zapeljala na markirano stezo, ga vodila po cvetočih travnikih, mu privoščila krajšo ohladitev med kraškimi bori in mu na koncu pomagala, da je lahkotno premagal še najstrmejši vzpon tik pod vrhom. Dobra si, trma!
Po prihodu na vrh je sledilo najpomembnejše dejanje. Uživanje ob prekrasnih razgledih, ki jih je ponudilo ponoči umito nebo, na Nanos, na postojnsko, Snežnik, Slavnik, divaški, sežanski in komenski Kras, ter na svetleči Tržaški zaliv. Ampak obljubljeno je bilo, da bo S5/BR-013 aktivirana ob 13:30 po GMT in urnika se je treba držat. Princip je princip! Antena je hitro postavljena, trava okoli štacjona in ročke tasterja populjena, pa tudi za udobje tazadnje je bilo treba poskrbeti. Vsi, tako majhni kot veliki špičasti kamni so leteli v grmovje. Ola, tako se pa bo dalo delat. Udobje kot le malokje.
Vklop! Oglasi se CQ SOTA de S53X/p. Prihrumi pravi pile-up, ki traja dobrih 15 minut. Oglasijo se stari znanci, ki jih počasi že prepoznaš po načinu kucanja. Ko se pile-up umiri se oglasi QRX 10 in na vrsti je bila digitalna pavza. SOTA aktivacijo je treba ovekovečiti tudi za zanamce. In za XYL, da bo videla in vedela kje se potika njen OM.
Po povratku na postajo si novo SOTO privošči še nekaj postaj, LOG pa se zaključi z vpisom domačega s59zz.

Nato pa je zopet sledila poslastica. Sedež na biciklu se je spustil do dna, zadnje in prvo kolo sta zgubila nekaj pritiska v zračnicah in nori spust se je lahko začel. Matr je šibalo.

SOTA vročica se nadaljuje!

*******************
Eng:

Ridge of Vremščica lies between Postojna field and valley of Reka and it stretches from Pivka on east to Divača on west. The highest summit is Velika Vremščica (1027 m) also known as St.Urban’s Mountain or Urban’s peak. Vremščica is fairly gentle and kind for access on western and eastern ridge, while steep Karstic meadows receive us on south. Vremščica is inviting per pleasant walks, it is offering us beautiful views reaching from Nanos on north to Slavnik on south and Snežnik on southeast. Lovers of flowers will enjoy trip on Vremščica – you will find daffodils, peonies and irides definitely on her in May.

QSO time:
Vremščica gives me some kind of homesickness. There I had my first VHF contest in 1980. These were times, when YU3ABL from Sežana achieved first places in Yugoslavia and was first on 1GHz and 10GHz. After rainy week the sun was shining hard this day. It was shining and laughing to the cyclist with metric pipe on his back. But he didn’t give up. Stubborness urged him round macadam, led him to makred path, guided him over blooming meadows and helped him that still steepest ascent was defeated right under summit lightly. It’s good to be stubborn!
Most important action followed after arrival on summit.  Enjoying magnificent views that washed sky offered on Nanos, on Postojna, Snežnik, Slavnik, Divača, Sežana and Komen Kras, and shiny Tržaški zaliv. But it was promised that S5/BR-013 will be activated at 13:30 GMT and man must stick to timetable. Antenna was up quickly. Man made his comfort and he was already up.
We’re in! CQ SOTA S53X/p is heard. First pile-up is heard which lasts of good 15 minutes. Old acquaintances drop by, that you already recognize them by their way of typewritihg. When pile-up calms down QRX 10 is heard and it was digital pause turn. SOTA activation is must be also for descendants.  And for XYL that she will see and know where her OM is.
Still few stations afford SOTO and LOG finishes with last entry s59zz. Delicacy followed then again. Seat on bike descended to bottom, pressures in inner tubes and crazy descent could start.

SOTA Fever !
==================================================
****  zimska aktivacija 9.december 2008  ****

Danes,v torek 9.decembra 2008 sem se spet podal na Vremščico. Primarno mi je bil cilj ponovno uživanje na kolesu. Ampak, ker sem ponovno hamovsko deformiran, sem imel s sabo vso KV portabel tehniko. Petnajst kilogramov gor ali dol! Pih, saj se skoraj ne pozna.
Slike so v galeriji od tukaj dalje: http://picasaweb.google.si/s53x.sota/SO … 3535964754

Slika
Jugo je bil na trenutke prav nesramen.

Ker sem ta vrh že enkrat letos aktiviral sem se odločil, da na Sotawatch ne najavim svoje aktivacije. Kaj bi razburjal ostale zaradi tega. In poglej sceno. Kljub kristalno čisti frekvenci, ne levo 2kHz ne desno nobene postaje, mi ni uspelo v prvih 10 minutah narediti niti ene zveze. Počasi so me obhajali dvomi, da kaj ni v redu s tehniko. Pa se pojavi DL7VKD in pošlje 579. ON4CAP tudi potrdi 579 in me kot opazim zvečer, ko pridem domov, spotira. No takrat so se zveze začele nabirati. Ampak nikakor ne tako, kot druge dneve, ko je bila najava aktivacije vsaj nekaj ur na vidnem. Hkrati so klicale mogoče 2 ali tri postaje, presledek med QRZ in CQ’ji je bil vedno daljši. Na 10MHz mi uspe narediti le G4ELZ, ki objavi spot, vendar v naslednjih 10 minutah ni kruha iz tega. Sledi povratek na 7.032 in kapljati začnejo F’ji. Vmes pokliče še Slavc S53XX, malo se posmejeva in po zvezi z OE3KAB imam počasi vsega zadosti. 30 zvez, otrple prste, ledene noge, žareča lica in trd hrbet. Med QSY iz 40m na 30m je bilo tudi malo joginga po severni strani Vremščice, saj se je bilo na en način treba malo segreti. Severna stran je bila izbrana zato, ker je bila danes v zavetrju, saj je pihal precej močan in hladen jugo. Sedeti pri +4C in na vetru si kaj hitro podhlajen.
Slika
klofenzi everi dej, jes I klof !

Med pospravljanjem sem spet fasal eno odrgnino, ki je pa zaradi otrplih rok nisem niti čutil. Šele, ko je bilo vse kar sem se dotaknil rdeče mi je postalo jasno, da bo spet prišla prav prva pomoč, ki je vedno tretji član ekipe na mikro ekspedicijah. Pa naj bo peš ali z MTBjem.
Ker je bilo na vrhu tako zelo lepo in prijetno, sem se po spustu na Malo Vremščico, to je enih 150vm nižje spet obrnil in se še enkrat povzel do vrha. Ne, ni se mi zarolalo. Med divjanjem na spustu sem izgubil fotoaparat in ni bilo druge rešitve kot,da se spet odpravim nazaj. In izpadel mi je le par metrov pod sumitom.

One thought on “BR-013 Velika Vremščica”

Leave a Reply