TK-022 Sivka

S5/TK-022 Sivka, 1008 m nad morjem

Zemljevid.
Fotogalerija.
29
QSO na 40m CW

Sivka 1008m nmv, SOTA S5/TK-022

Sivko sem si, res da za hec, privoščil v japonkah, kar pa ne bi bilo mogoče, če bi za vzpon izbral katero od markiranih poti iz doline. Uro in pol dolga planinska pot pripelje iz vasi Jazne, druga, enkrat krajša pa iz Ledin. Ampak napovedan dež in vonj po njem, ki je visel v zraku, sta me prepričala, da si naj privoščim enkratno turbo aktivacijo. Tako sem se ob omedlevanju med razgledovanjem levo desno po pravljični pokrajini zapeljal do Mrzlega vrha, se preobul, se sprehodil po travniku in zavil v smrekov gozd, se muzal ob vijuganju skozi visoko praprot in se v parih minutah znašel na tem tisočaku. Na samem vrhu pa zaradi visokih in zelo gostih smrek, razgledov ni! Za užit njihove lepote se splača naredit par korakov na jug, kjer se gozd konča ali pa kar obsedeti na travniku nad spomenikom. Celoten Mrzli vrh je vreden ogleda ali vsaj krajšega sprehoda in nepozabnega uživanja v naravi. Lahko se vam celo zgodi, da v bližnji brunarici, ki jo krasijo radioamaterske antene, naletite na zagrizanega low band operaterja, ki ima tukaj svoj raj.
Vrh Sivka je lepo urejen, saj je zaradi lahkega dostopa s ceste med vikendom najverjetneje zelo obiskan. Očiščena odvečna drevesa in suhe veje pripomorejo k urejenosti,svoje pa doda še lesena tabla za oznako vrha in vpisna knjiga pod katero je marmornata plošča z imenom in višino vrha. Edina slabost je uničen žig, ki je razpadel, oziroma se je plast z napisom ločila od lesenega držala in tako sem ga našel zgolj po naklučju. Pa tudi trikotnega žiga vrha, ki je viden odtisnjen vknjigi par strani nazaj, ni nikjer.
In še ena pohvala! Tako urejenih in zgledno markiranih poti kot so na tem področju še nisem videl do sedaj. Ne le del, ne le ena ali dve poti, kar vse poti so lepo označene, urejene in markacije s tablicami vidno redno vzdrževane. Bravo PD Sovodnje!

nad travnikom gozdiček, v gozdičku vrh

Leave a Reply