CQ WW WPX RTTY Contest 2018, SOAB HP

Zadnje priprave na letošnji CQWW WPX RTTY Contest so se začele že v sredo, ko
sem zaradi zasnežene in poledenele makadamske ceste za na Kokoš, s sanmi peljal del opreme na hrib.

V četrtek sva z Lilijano odnesla na vrh še ostalo opremo in band pass filtre, ki jih je posodil Kristjan S50XX. Te sva dala v nahrbtnik, v drugi rucak pa je šla še ena Kenwood TS590 postaja.

V petek sem bil za šerpo kar sam, se otovoril z dvema polnima nahrbtnikoma in jo zvečer po mraku, po bližnjici mahnil na vrh.

Tehnične težave so se začele, ko je po priključitvi na novo narejeni kos koaxa med filtrom in 6×2 škatlo prekinjal. Nadaljevale so se ponoči v snegu, ko je bilo treba
eno od dveh faziranih vertikalk za 40m podreti. Po trdni temi, v snegu, pri -3C sem razvlekel nadomestni kos antenskega kabla.
Medtem so v bližnjem grmovju lomastili divji prašiči, ki so mi adrenalin pred začetkom tekmovanja še dodatno dvigovali. Zato sem popravilo antene raje pustil za naslednji dan. Ampak tudi takrat je nisem uspel popraviti in sem zato delal le z eno vertikalko.

Zadnji večer je na 40m anteni ponovno narastel SWR. Odpovedal je še ta drugi na pred ctestom narejeni povezovalni koax.
Naslednja uganka, ki se je pojavila šele v soboto je tudi bila, zakaj mi že 100W oddaje moči na 20m bandu sesuva N1MM. Od kje zdaj ta RF. Ko zavrtim film dogajanja malo rikverc vidim, da sem BPF filtrom po navadni žici pripeljal 12v napajanje za ventilatorje. Odklopim drat, ga zvijem v klobčič in že lahko delam s kilovatom, brez, da bi imel PC težave.

Povratek v resnični svet se je začel v ponedeljek ob 4. uri zjutraj, ko je bilo treba po temnem gozdu in po poledeneli poti v dolino in direkt v službo.

SO2R je zakon, oziroma 2BSIQ  je zakon

Glede na rezultate in število zvez, ki jih v raznih tekmovanjih napram meni delajo SO2R postaje je logično, da me je zanimalo delo z dvema postajama.
Kot sem razumel in kot je bilo videti se klasičen SO2R uporablja tako, da se na prvi postaji recimo greš RUN (kličeš CQ), druga pa je na drugem bandu
in z njo pobiraš tako zveze, kot množilce. Menda se SO2R dela tako. Meni se to nekako ni zdelo logično. Zato sem že lani naizmenično klical CQ. Ker si nisem prebral
N1MM navodil, je bilo s preklapljanjem med postajama kar nekaj telovadbe po tipkovnici. Letos sem si navodila prebral in si prihranil precej nepotrebnega skakanja po tipkah.
Kmalu sem naletel na CT1BOH webinar, ki je razlagal ravno takšen način dela in prikazal kako optimalno izkoristiš čas. In ker sem še nov in neuigran v SO2R se mi ta način, to je 2BSIQ, zdi zame najbolj posrečena varianta.
2BSIQ je kratica za “2 Band Synchronized Interleaved QSOs” ali po naše “vsklajeno prepletanje zvez na dveh obsegih”.
Kaj počnem? Ob vklopu Ctrl-B v N1MM preide la-ta v Doublet CQ stanje kar pomeni, da pošilja izmenični CQ na prvo, nato na drugo postajo in tako naprej.
Prva postaja, ta ima PA, prva pokliče CQ, druga postaja je medtem na sprejemu. Ko se CQ na njej konča preide na RX, medtem druga postaja (solo, brez PA, itak) preide v CQ. Tako sem med klicanjem cel čas na oddaji. Enkrat na enem, naslednjič na drugem bandu.
In rezultat? Nikoli mi ni dolgčas. Skoraj vedno se na enem ali na drugem bandu kdo odzove, oziroma ga pokličem sam.
Vem, da je marsikomu vse to že znano, ma meni do sedaj ni še nobeden povedal, da se lahko tudi tako dela in se zraven še fajn zabava.
*******************************************
CQ WPX RTTY Contest
Summary:
Band QSOs
————
80:    614
40: 1008
20:      95
15:
10:
————
Total: 1717 Prefixes = 746 Total Score = 5,673,330

 

Leave a Reply