IARU HF Contest 2021

S50HQ – ekipa Zveze Radioamaterjev Slovenije
3. mesto na svetu
S53X – 160m CW

S50HQ – 160m CW – 2021

 Glede na prejšnje leto sva Tadej S52X in Miloš S53X izboljšala rezultat za skoraj 8%. Če naredimo krajšo analizo kako je do tega prišlo, jo lahko razdelimo na več  delov.
 Prvi vzrok je verjetno izboljšana oddajna antena, to je vertikalka s fiksnim »linear loading«.
Drugi je morda ta, da imamo sedaj še tretjo sprejemno anteno, smer 80°.
Tretji in najbolj verjeten vzrok pa je, da smo letos začeli z izdelavo in postavitvijo oddajne antene zelo kasno. Tadej je namreč le nekaj dni prej imel s svojim tovornim vozilom, ki nam služi za prevoz materiala na hrib, prometno nesrečo. Sam jo je odnesel brez poškodb, medtem ko je vozilo ostalo nevozno.
 Kot vsako leto smo tudi tokrat izkoristili klubsko tekmovalno lokacijo radiokluba Nova Gorica S53S na 670 m visokem Trstelju. Ker nas je lansko leto burja primorala, da smo zaradi nihajočega »linear loadinga« (LL) in na trenutke visokega SWR’a zmanjšali moč na minimum, je bila letos prioriteta fiksni »LL«. Na pomoč nama je kot vsako leto priskočil še Dominik in zadeva je bila tako mehansko kot električno narejena pravočasno.
 Tudi sprejemne antene so bile potrebne manjše obnove.  Jeleni, ki se pasejo v gozdovih na Trstelju se s svojimi rogovi radi zataknejo v Beverage žice ki so le dva metra nad tlemi in jih malo razmečejo po hribu v smereh, ki jih ne rabimo za sprejem. Z zadovoljstvom smo ugotovili, da se je nova fino/groba zaščita, ki varuje pred razelektritvami tako kabel kot same antene obnese zelo dobro. Letos nam namreč ni bilo treba menjati nobenega sežganega dela, razen za to namenjenih varovalk.
 Glede na RBN podatke sva z zadovoljstvom ugotovila, da imamo konkurenčen signal. Pogled na zemljevid razelektritev v Evropi je tudi potrdil kar se je na bandu slišalo. Nikjer, oziroma zelo malo je bilo QRN zaradi strel. Najbližje sta nama bili nevihti v okolici Milana ter druga nekje pri mestu Munchen, ki pa na prasketanje skoraj nista vplivali. QRN bonaca se je nadaljevala vse do konca
tekmovanja.
 S prihodom mraka in sončnega zahoda so začele v log kapljati tudi zveze iz 30. in kasneje še iz 31. zone. Do jutra se je nabralo preko 20 USA in VE postaj, še več smo jih slišali a neuspešno doklicali. 9G5FI iz 46 zone je bil zadnji dober DX v logu.
 Še beseda o S5 postajah. Vsakega, prav vsakega klica sva bila vesela in z veseljem najprej odgovorila na klic domače postaje, šele nato so na vrsto prišli drugi, ki so morda istočasno poklicali. Hvala vsem S5 za zveze.

Leave a Reply