S50HQ IARU HF Contest, 160m CW

IARU HF Contest  S50HQ,  160m-CW

Lokacija: Trstelj, radioklub Nova Gorica  S53S
Op.:  Marko S50N, Tadej S52X, Miloš S53X
Tehnična pomoč: Aljoša S52K, +Dominik

S klubske postojanke Radiokluba Nova Gorica S53S na Trstelju sem tudi letos s člani tega kluba delal v eni od ZRS ekip S50HQ. Delali smo na 1.8 MHz območju v CW načinu dela. Za potrebe tega tekmovanja smo zadnje dneve pred začetkom postavili 20 m visoko vertikalno anteno z dvignjenimi radiali, ter usposobili nedelujoče Beverage sprejemne antene.


Miloš S53X, Mark S57AV, Marko S50N in Tadej S52X

Bili smo ena od 12 S50HQ postaj, razpršenih po celi Sloveniji. Aktivni smo bili na vsakem od tekmovalnih področij 1.8, 3.5, 7, 14, 21 in 28 MHz, po ena postaja v CW in ena v SSB načinu dela. Tekmovanje se je začelo v soboto 8. julija 2017 ob 14. uri po lokalnem času in je trajalo do nedelje 9. julija 2017 do 14 ure.

Priprave
Teden dni pred tekmovanjem je Tadej S52X pripravil dva PCja, ki smo ju nato potrebovali za delo RUN postaje in postaje za pobiranje. Ker je hkrati tudi sysop S50ARX skimmerja, je le tega konfiguriral tako, da je bil optimalno nastavljen za celotno S50HQ ekipo. To je za 12 postaj, na najmanj 12 različnih lokacijah po državi. Z S52K sta v kontejnerju  na Trstelju montirala novo klimatsko napravo.

V sredo sem S53X pregledal in popravil Beverage sprejemno anteno za USA smer, ki je bila poškodovana zaradi strele. Drugi Beverage (JA smer) je bil popolnoma uničen tako, da se ga ni dalo »samo« popraviti.

V četrtek popoldan so S52X, S52K in Dominik postavili vertikalno anteno z dvema dvignjenima radialoma.  Ker se jim je delo zavleklo vse do polnoči, so dokončanje (še dva radiala) in uglaševanje  pustili za naslednji  dan.


nočni pogled na Tržiški zaliv

V petek, le dan pred contestom, sem postavil popolnoma novi Beverage za JA.  Popoldan se mi je pridružil še Tadej S52X in nadaljevala sva z dokončevanjem in uglasitvijo vertikalne antene. Delo se nama je zavleklo pozno v noč  ali bolje rečeno proti jutru, saj je bila zadeva zaradi napak, ki so se sproti pojavljale,  končana šele ob dveh zjutraj.
Oddajna antena deluje, sprejemne antene delujejo, enako tudi  setup v shacku.
Do kontesta je tako preostalo manj kot 12 ur, ki jih je treba namenit počitku.

Contest time

Uro pred začetkom tekmovanja smo se v na novo klimatiziranem kontejnerju na S53S lokaciji na vrhu Trstelja  dobili Marko S50N, njegov sin Mark S57AV in Miloš S53X. Naredili smo še zadnji test naprav, anten in njihovo povezljivost. Ker je vse delalo kot je bilo noč prej nastavljeno, sva  S50N in S53X prve ure IARU ctesta, ko na 160 M bandu še ni pogojev za delo, namenila spoznavanju dela na postajah, uporabe tekmovalnega dnevnika, predvsem pa strategiji dela dveh postaj na istem bandu.  Miloš S53X je bil RUN postaja,  Marko S50N in Tadej S52X, ki se nam je ponoči pridružil (direkt z ohceti, ne svoje), pa sta bila postaja za pobiranje.  Ker je po pravilih tekmovanja na oddaji lahko istočasno le en signal, se morata oba operaterja za učinkovito izrabljen čas optimalno uskladiti.  Z Markotom sva se hitro ujela. S53X je klical CQ, S50N pa je medtem iskal in klical postaje, ki jih še nisva imela v tekmovalnem dnevniku.  Toliko o načinu dela.


vertikalka v nedeljskem jutru

Bere se kot, da je bilo vse idealno, v realnosti pa le ni bilo tako. Že res, da je tehnika delala brez težav, da je klima prijetno hladila prostor in da so se nas denimo nevihte za mišjo dlako izognile. Bistvo je bilo očem ali pravilneje ušesom, skrito.  Tu mislim predvsem na propagacije. Te so na 1,8 MHz v poletnih mesecih že tako ali tako nikakršne, če pa k temu dodamo še precej električnih praznjenj iz neviht v bližnji in daljni okolici, potem je recept za težko delo popoln.
Pod večer, ko se je 160 m band začel odpirati in smo začeli z resnim delom, se je severneje od nas, nekje na tromeji , pojavila nevihta. Ta je s svojimi razelektritvami vplivala tudi na naš prejem, 130 km južneje. Šum na bandu je narastel in je tak ostal skoraj celo noč, vse do jutranjih ur. Vmes je ob vsaki streli še glasno prasketalo in pravilni sprejem postaj, ki so nas klicale je že mejil na čaranje. Ob prvem klicu sem po navadi sprejel le nekaj črk, ob ponovitvi še par drugih in pri naslednjem ponavljanju znaka se je s skrbnim premetavanjem črk in njihovo logično razporeditvijo le dalo sestaviti pravilni znak klicajočega.  Izjeme so bili le signali, ki so bili okoli S9, ostalo je bil le en velik izziv in treniranje koncentracije, ki pa ni popustila vse do jutra, ko se je band počasi zaprl. Marko S50N je cel čas spremljal dogajanje v bandmapu in ga vestno čistil. Nevihta s severa se je počasi premikala severno od nas in njen spodnji del se je na srečo spustil samo do Nove Gorice tako, da nam zaradi varnosti  ni bilo treba izklopiti naprav in anten.


A je to …

Sredi noči je prasketanje na sprejemu ponovno naraslo. Pogled na razelektritve, ki sem jim sledil na internetu je pokazal, da se nam nevihtni oblak iznad Furlanije počasi približuje. K sreči se je tudi ta nevihta izognila Trstelju in je svojo pot nadaljevala  ob obali, le nekaj kilometrov južneje od nas. Dež, ki ga je prinesla s seboj je tudi vplival na lastnosti našega antenskega sistema, ki se je zaradi mokrote malo poslabšal.  Oddajno moč smo zato zmanjšali za polovico in med dežnimi kapljami nadaljevali s sestavljanjem morse znakov, ki so bili zakriti nekje med dežnimi kapljami  in poki razelektritev neba .
Ker je bil še »zmatran« od ohceti, sva se Tadeja usmilila in mu »dovolila«, da se je zjutraj za nekaj časa le usedel  za postajo.

Zaradi prej omenjene statike, razelektritev in očitno tudi slabših propagacij, smo glede na lansko leto naredili za petino slabši rezultat. 410 QSO letos,  550 QSO lansko leto.


vertikalka z elevated radiali

Leave a Reply