Časovna kapsula v rotatorju

Rotator Kenpro KR-400

Je prvi in edini kupljen rotator, ki sem ga kadarkoli imel. Je še iz časov, ko ga je bilo treba iz sejma v Pordenonu, domov prešvercat. Spomnim se, da sem nekje pri Opčinah odvrgel kartonasto škatlo in rotator dal k rezervnemu kolesu Yugota. Tako je pristal na 21m stolpu in kar nekaj let obračal antene. Vse do 4. januarja 1991, ko mi je nekajdnevna burja podrla stolp. Rotator je z malimi poškodbami, ki so bile hitro sanirane preživel in na od takrat naprej 15 m stolpu obračal antene vse do lani (2016), ko sem moral stolp odstraniti.
Sevisiran (podmazan) je bil nazadnje 1992 leta. 2002 mi je strela skurila oba čipa (741 in 5548) in od takrat do danes je delal brez težav.

Ta vikend sem ga odprl in presenečen ugotovil, da so zobniki kot novi, nepoškodovani, neobrabljeni in še vedno polni masti za mazanje ležajev pri mešalcu za beton. To je bilo takrat pri hiši, hi.
Ko sem komando rotatorja, zato, da bi zamenjal odrezani napajalni kabel, odprl, me je čakalo prijetno presenečenje, ki sem si ga pustil pred 15 leti, ko sem jo nazadnje odprl. Listek z zapisanimi barvami žic v kablu za napajanje rotatorja ter vrečka z rezernima čipoma in listek z datumom.

Rotator je bil mnogo let pritrjen le z dvema vijakoma, saj sta se druga dva odvila in odpadla, pa je še vedno vrtel antene. Mast je bil 4 metre visok in ni bil nikjer uležajen. Ležaj, ki je bil na vrhu stolpa, pol metra nad rotatorjem, je popustil kmalu po montaži. Ta tip motorja nima zagozde, ki bi blokirala glavni zobnik (kot npr. Ham IV) in držala med vetrom vedno isto smer. Prepričan sem, da je zato vsa ta leta brez okvar zdržal vsa neurja in sunke vetra, saj se je pod pritiskom počasi obračal k najmanjšemu uporu vetra. Japonci so že vedeli kako močna burja je na Krasu,hi.

Zdaj je spet pripravljen, da se poda na burji izpostavljeno lego. Tja, kjer mu je dom. Med antene.

4. januar 1991
4. januar 1991

 

Leave a Reply